Segítséget kaptunk az oroszoktól, de nem ajándékba – vajon már kifizettük, vagy az még csak most jön?

2022. október 3. – 19:58

frissítve

Segítséget kaptunk az oroszoktól, de nem ajándékba – vajon már kifizettük, vagy az még csak most jön?
A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye közelében lévő egyik kútja – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Sokféle folyamat van mostanában az európai gázpiacon. Az talán a legritkább, hogy egy uniós államnak a Gazprom segít, illetve hogy az uniós államok tárolókat zárnak be. Magyarország ebben is unortodox.

Hónapok óta ki-ki ízlése szerint elborzadva, vagy éppen kalapot lengetve figyelhette, hogy Magyarország milyen derekasan harcol az orosz érdekekért.

  • Megvédtük Kirill pátriárkát,
  • elleneztünk minden energetikai szankciót,
  • gátoltuk az orosz turisták utazási korlátozásait,
  • vagy éppen lelkesen gyorsítanánk a Roszatom paksi építkezését.

Természetesen volt, ahol érthettük a magyar álláspontot, ahol például az ellátásbiztonságunkról volt szó, volt, ahol hüledezve figyeltük azt, mert abban semmi ráció nem villant fel, csak a gesztus Vlagyimir Putyinnak.

Hát, ezért volt?

Október 3-án már sokkal többet érthetünk a magyar politikából. Komoly segítséget kaptunk ugyanis a Gazpromtól, csak az nem világos még, hogy a gesztus ellenértékét már megfizettük, vagy most jön az ellentételezés.

Az MVM-csoport október 3-án azt tette közzé, hogy az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM-csoport két intézkedést hozott, az első egy finanszírozási haladékról, a másik a tárolóinkban tárolt gáz egy részének eladásáról/felhasználásáról szólt.

Az MVM a finanszírozása optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM-csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

Az már inkább csak kremlinológia, hogy mindezt később miért Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elemezte.

Az MVM ugyanis mindössze ennyit mondott a megállapodásról, de némileg kínos módon nem Szijjártó Péter „gázügyi” (hivatalosan külgazdasági és külügy-) miniszter magyarázta a bejelentést egy olyan meghívotti körnek, amelyben mi nem voltunk benne, hanem Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki újabban nagyon sokat tanul energetikáról, egy korábban posztjáról viharos gyorsasággal távozott volt energetikai vezető és más tanácsadók segítségével.

Ekkora a baj, vagy bontsunk pezsgőt?

Elsőre a hír elég ijesztő volt. Ekkora a baj? Megint jelzést adunk a befektetőknek, hogy ide lőjetek? Igen, ekkora a baj, és igen, jelzést is adtunk, de valójában a piac jól reagált, a forint erősödött, és már úgyis idelőttek a spekulánsok.

Nagy Mártontól azonban azt is megtudhatta a sajtó néhány tagja, hogy a haladék most tényleg segítség, a rövid távú külkereskedelmi és folyó fizetési rettenetet enyhíti, a gáz árát segít elválasztani a forint gyengülésétől.

A Portfolio.hu szerint ugyanis Nagy Márton kiemelte, hogy

Magyarország végre megszakította a gáz tőzsdei ára és a forint árfolyama közötti szoros együttmozgást.

2022 októberétől 2023 márciusáig kaptunk az oroszoktól halasztott fizetést a gázár egy bizonyos (üzleti titkot képező) küszöbérték feletti részére. Minden egyes hónap küszöbérték feletti gázárát egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetjük ki 2026 márciusáig.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón 2022. szeptember 17-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón 2022. szeptember 17-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Könnyebb, majd nehezebb

Most könnyebb lesz, aztán amikor már remélhetőleg jobb lesz a helyzet, akkor nehezebb. Oroszország segített, nekünk kicsit most könnyebb, az oroszok meg annak örülhetnek, hogy sikerrel vertek léket az uniós közös politikába. Most már szinte csak mi kapunk gázt az unióban az oroszoktól, bár Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője szerint ez nem teljesen igaz, az osztrákok és a szlovákok még kapnak valamennyit.

A tájékoztatón mindenesetre az is elhangzott, amit a piac egy ideje már tudott, hogy a hosszú szerződésünk áralapja az előző havi TTF (holland tőzsdei) ár átlaga, ezt úgy számolják, hogy ahány kereskedési nap van az adott hónapban, azokat a záróértékeket összeadják és elosztják a kereskedési napok számával. Valamiért a hazai sajtóban (tévesen) egy két hónapos csúsztatott ár terjedt el.

Az új rezsim szerint egy küszöbértékig (legyen ez például 120 euró/MWh) kifizetjük a gáz árát, de utána halaszthatunk, azaz csökken a külkereskedelem azonnali finanszírozási igénye. A forint nem véletlenül kezdett el tehát erősödni.

A hajdúszoboszlói zárás

A másik intézkedés látszólag még érthetetlenebb, de csak látszólag. Az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon.

Az átalakítás

  • érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél,
  • és érinti az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntött.

Ez azt jelenti, hogy ebből az utóbbi tárolóból kiszedjük a földgázt. Onnantól a tároló már aligha lesz alkalmazható földgáz tárolására, marad ugyan valamilyen alternatív energetikai hasznosítása, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával villamosenergia-termelés (ezt a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű végezheti).

Mindenki a tárolókban bízik ezen a télen, mi miért szűkítjük a kapacitásainkat? Egyrészt, mert sok van, még további geológiai lehetőségeink is vannak, másrészt, mert csábító a kitermelés lehetősége, amikor az olcsón betárolt földgáz mai világpiaci árakon 1,5 milliárd euró, azaz 630 milliárd forint könnyítést jelent a külkereskedelemnek.

Indokolt, de meglepő

Magyarország tárolókapacitása jelenleg is és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás, mind m3 arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát

– szólt a tájékoztatás.

A lépés ennyivel kisebb tőzsdei vásárlási igényt és importot jelentene, de még nem döntött róla a kormány, eladja-e vagy betölti-e az ellátási rendszerbe ezt a gázmennyiséget, mindenesetre ez is javítja a borzalmas külkereskedelmi mérlegünket.

Magyarország nehéz helyzetében az oroszok segítettek, ez a legértékesebb dolog, amit adhattak, de az nagy kérdés, hogy mi mit adtunk érte, majd kiseprik a padlást, örök hűséget esküszünk, drágább lesz Paks?

Orbán Viktor szeret a szuverenitásról beszélni, amit főleg Brüsszellel szemben fogalmaz meg. Magyarország mostantól korlátozta magát a monetáris oldalon (nem lesz több kamatemelés), de orosz segítséget kapott a fiskális oldalon.

Most akkora a gond, hogy mindenki csak azt nézi a kormányban, hogy valahogy éljük túl. Aki gyorsan ad, az duplán ad, illetve ajándék lónak ne nézd a fogát. A túlélés természetesen cél, de azért ez az ajándék ló rúghat még egy nagyot hátrafelé. A következő hat hónapban is imádkoznunk kell, hogy ne legyen hideg a tél, de most már az ellátásbiztonság mellett leginkább a következő évek büdzséje a tét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!