Halasztva fizet az MVM a Gazpromnak a téli időszakra

2022. október 3. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halasztott fizetésben állapodott meg a magyar MVM Csoport és az orosz Gazprom a téli időszakra – áll az MVM hétfői közleményében.

„A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát”

– írják.

A cég szerint Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálja.

Az MVM bejelentette, hogy fejlesztésekre és átalakítására lesz szükség középtávon a cég tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeivel és kapacitásaival kapcsolatban, többek között a zsanai és a hajdúszoboszlói tárolókban. Az utóbbiban a társaság 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntött.

„A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci árakon kb. másfélmilliárd euró, azaz 650 Mrd Ft, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget” – írja az MVM.

A Magyarországra szállított orosz földgázról itt írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!