Rekordmagas, 1,1 milliárd eurós a hiány a magyar külkereskedelmi mérlegben

2022. szeptember 8. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban az előzetes adatok szerint 1,1 milliárd euró hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben – írja a KSH friss elemzése alapján a Portfolio. A példátlanul magas hiány oka, hogy az egy évvel ezelőttihez képest a kivitel (export) 13%-kal, a behozatal (import) viszont 23%-kal bővült.

A külkereskedelmi termékforgalom mérlege egy fontos gazdasági mutató, ugyanis amelyik ország többet exportál, mint importál, annak lehetősége van többet is befektetni, vagy éppen az adósságait törleszteni. Hosszú ideig Magyarország is ilyen volt, ezt 2020-ban először az első Covid-hullám tudta megtörni.

2021-ben aztán az elszálló energiaárak miatt tartósan deficitbe fordult a magyar gazdaság egyenlege, ezt pedig azóta sem sikerült visszaállítani. Az, hogy jelentősen többet vásárlunk külföldről, mint amennyit mi ki tudunk vinni, nagyon rossz hatással van a forint-euró árfolyamra is.

Magyarország az előző évekhez képest sokszoros áron szerzi be az energiát, ez pedig a teljes import értékét annyira megnöveli, hogy a teljes külkereskedelmi egyenleget a mélybe rántja.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege egy évvel ezelőtt lépett mínuszba, júliusban pedig rekordalacsony, 1,1 milliárd eurós, szintre süllyedt. Utoljára 2004 áprilisában volt példa hasonlóan kiugró, 986 millió eurós hiányra, de ennek akkor egyszerű oka volt: az EU-csatlakozással jelentős mennyiségű raktárkészletet egy lépésben számolt el importként a KSH.

Az óriási hiány azt is jelenti, hogy az importért fizetendő egyre nagyobb összegek kiszívódnak az országból, vagyis jövedelemapasztó hatása van. Ez pedig visszahat a gazdasági teljesítményre, az év második felében éles lassulás vár a magyar gazdaságra – írja a Protfolio.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!