Májusban is többet importáltunk, mint amennyit exportáltunk, és ez nagyon rossz a forintnak

2022. augusztus 1. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

95 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány májusban, azaz ennyivel több terméket hoztak be Magyarországra, mint amennyit kivittek, derül ki a KSH friss tájékoztatójából. Áprilishoz képest az export 1,1 százalékkal nőtt, az import 2,7 százalékkal csökkent, a kettő értéke közötti különbség így jelentősen kisebb lett.

A külkereskedelmi termékforgalom mérlege egy fontos gazdasági mutató, amelyik ország többet exportál, mint importál, annak lehetősége van többet is befektetni, vagy éppen az adósságait törleszteni. Hosszú ideig Magyarország is ilyen volt, ezt 2020-ban először az első Covid-hullám tudta megtörni.

2021-ben aztán az elszálló energiaárak miatt tartósan deficitbe fordult a magyar gazdaság egyenlege, ezt pedig azóta sem sikerült visszaállítani. Az, hogy jelentősen többet vásárlunk külföldről, mint amennyit mi ki tudunk vinni, nagyon rossz hatással van a forint-euró árfolyamra is.

Az utóbbi idő legnagyobb hiányát a magyar gazdaság idén márciusban, a háború kitörése után csinálta, az elszálló energiaárak miatt azonban még májusban is mínuszos lett az eredmény. Az utóbbi hónapokban jól teljesítő magyar gépipar ezt igyekszik ellensúlyozni, kérdés, hogy a kapuban álló válság mennyire érinti majd a gépipari exportot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!