Mi lakjunk jól, vagy az autó? Nem kérdés, melyiket választottuk augusztusban

2022. október 6. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ez tavaly március óta a legrosszabb értéke – derül ki a KSH csütörtökön közzétett kiskereskedelmi adataiból. A növekedés lassulása márciusban kezdődött, a most közzétett statisztikák az eddigi trendek erősödését jelzik: azt, hogy az élelmiszerboltok forgalma egyre csökken, és az egész szektor enyhe növekedése annak köszönhető, hogy rengeteget tankoltunk (bár a növekedés itt is lassul).

Az élelmiszerek értékesítésének a volumene a júliusi 1,3 százalék után augusztusban 1,2 százalékkal esett vissza – júniusban váltott mínuszba a mutató, bár akkor még csak 0,1 százalékos volt a csökkenés –, a nem élelmiszereké az előző havi 1,1 százalék után már csak 0,2 százalékkal, míg az üzemanyagoké 4,5 százalék után már csak 3,4 százalékkal nőtt.

Ezzel együtt persze továbbra is igaz, hogy ami olcsó, az kell – ez a piaci bölcsesség nemcsak a gázfogyasztásra volt igaz a rezsicsökkentés bevezetésétől az idén nyári szigorításig, hanem az üzemanyagárakra is. Amíg a valódi piaci árnál jóval olcsóbban tankolhatunk, addig szakmányban tankolunk: augusztusban 18,4 százalékkal nőtt az üzemanyag-kiskereskedelem. Igaz, ez már így is mérsékeltebb ütemű bővülés, mint a júliusi 27,6 százalék volt – és jelzi a kereslet csökkenését, hogy az azt megelőző hónapokban még nagyobb, márciusban például több mint 50 százalékos növekedést mértek. Igaz, ebben közrejátszhatott, hogy július végén módosult az ársapkás tankolás szabályozása, és már csak a magánszemélyeknek jár a 480 forintos hatósági ár (illetve augusztusban a nyugat-európai nyári szabadságolások okozta tranzitforgalom miatt a bázis is magasabb lehetett). Az autók és autóalkatrészek eladása szintén erőteljesen, 12 százalékkal nőtt.

Miközben az üzemanyag-vásárlás majdnem ötödével emelkedett, az élelmiszerboltok forgalma tovább csökkent augusztusban. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,7 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal nőtt, így a szektor forgalmának a visszaesése 2,4 százalékos volt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene nagyon enyhén, 0,5 százalékkal bővült. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 6,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,6, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2 százalékkal nőtt. A bútor-, műszakicikk-üzletekben 0,8, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 0,9 százalékkal mérséklődött a forgalom.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!