Energiaválság: nem is az idei, hanem a következő téltől kell igazán félni

2022. október 6. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez a tél nehéz, de a következő tél nagyon nehéz lehet” – jelentette ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, Faith Birol. Szerinte ugyanis most még sikerült elég jó szintre hozni az európai gáztárolók töltöttségét, viszont azok a fűtési szezonra le fognak ürülni az egyébként normális 25-30 százalékos töltöttségi szintre, és nagy kérdés, hogy ha az oroszok kínai gázszállítása felpörög, hogyan lehet majd az európai tárolókat 2023 végére feltölteni.

Az IEA vezetője a finnországi látogatásán beszélt arról is, hogy bár tavaszra a tárolók általában csak 35 százalékos szintig ürülnek le, az ügynökség ennél most rosszabb értékekre számít, mert benne van a pakliban, hogy az oroszok esetleg már a mostani fűtési szezonban leállítják a gázszállítást (hiszen tudják, hogy az ekkor a legfájdalmasabb). Az IEA vezetője elismerte, hogy dinamikusan fogja vissza az energia- és ezen belül a gázfogyasztását Európa, de ez szerinte nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni annak hatását, ha a téli hónapokban áll le az orosz szállítás.

A Portfolio.hu Birol szavai nyomán arról is ír, hogy az EU-ban átlagosan csak 26 százalékos a fogyasztásarányos töltöttség. A legjobb helyzetben Ausztria van 87 százalékkal (a tavalyi egész éves tény fogyasztáshoz viszonyítva), majd Szlovákia 59 százalékkal, a harmadik helyen pedig Magyarország jön 47 százalékkal (a lap számításai szerint bő négy hónapra elegendő gázunk, a kormány kevésbé optimistán 93 napot mondott legutóbb). Közben a németek és a franciák csak 25-30 százalékon állnak, a térségben pedig ennél is rosszabb a helyzet: a bolgár adat 14, a lengyel 15, a horvát 16 százalék.


A lap szerint ezek az igen eltérő adatok is megerősítik, amiről az energiaügynökség vezetője beszélt: az idei télen kulcsfontosságú lesz az EU-tagok közötti szolidaritás, egymás kisegítése, ha egy ország kifogy a gázból. „Ha ezen a teszten elbukik Európa, akkor annak az energetikán jóval túlmutató negatív következményei lehetnek, és összességében az EU politikai súlya is meggyengülhet a világszínpadon” – mondta Birol.

Magyarország, mint a tárolók töltöttségi adataiból látszik, az idei télnek egészen magabiztosan mehet neki, hiszen gázunk lesz elegendő (hogy mennyiért, az más kérdés). Viszont az élet nálunk sem csak erről a télről szól – és hogy jövőre mi várható, és nálunk miért lehet nagyobb a baj, mint idén, arról ebben a cikkben részletesen írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!