Újabb történelmi mélypont, 420 forint fölé drágult a dollár

2022. szeptember 23. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A délutáni, 418 forintos mélypont után is folytatódott a forint árfolyamának romlása a dollárhoz képest, ami este rövid időre a 420 forintot is átlépte, 420,24 forint volt a csúcs. Az eddigi rekord 416 forint volt, ezt augusztusban lépte át a forint. Az euró ára ezzel együtt 406–408 forint körül mozog.

Az, hogy egy kisebb ország fizetőeszköze egy válság elején gyengül a nagyobb valutákkal szemben, természetes dolog. A forint azonban jóval többet veszített értékéből, mint a környező országok fizetőeszközei, ami jelentős részben a kormány döntéseinek eredménye (erről itt írtunk bővebben).

A mai esés oka viszont nem hazai, hanem az egész kontinensre kiterjedő jelenség. Pénteken jött ki ugyanis több olyan adat is, amelyek alapján rossz kilátások elé néznek az euróövezet gazdaságai, miközben Amerikából az utóbbi hetekben már pozitívabb hírek érkeztek. Ennek megfelelően az euró veszített értékéből a dollárral szemben, a forint pedig, értelemszerűen az euróval együtt mozogva, szintén gyengült.

A magyar sajátosságok közül viszont ki kell emelni, hogy:

Ezzel együtt egész Európa szenved attól, hogy az utóbbi évek makrogazdasági átalakulása és az orosz–ukrán háború miatt az egekben vannak az energiaárak, Németországban például emiatt államosítják a nagyobb energiacégeket. Amerikában ennél jóval kisebb a baj, ezért gyengül az euró is a dollárral szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!