Spiegel: Államosítják a Gazprom német leányvállalatát

2022. szeptember 22. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Államosítják a Gazprom németországi leányvállalatát, amely az ország második legnagyobb gázimportőre – írja a Spiegel. A hír egy nappal azután jött, hogy bejelentették: államosítják a legnagyobb gázimportőrt, az Unipert.

Németország az orosz–ukrán háború kitöréséig leginkább Oroszországból importált földgázt, az oroszok elleni szankciók miatt azonban a Gazprom először csak lecsökkentette a szállított mennyiséget, majd teljesen elzárták az Északi Áramlat 1-et. A német gázszolgáltatóknak így a világpiacról extrém drágán kell földgázt vásárolniuk, miközben azt a korábbi szerződésekben lefektetett áron kell továbbadniuk a fogyasztóknak.

Ez a helyzet brutálisan rossz helyzetbe hozta a német gázimportőröket, a legnagyobb Uniper nyáron már havi több mint egymilliárd euró mínuszt termelt. A német állam ezért közvetlenül beavatkozik a piacon, így:

  • Júliusban először 15 milliárd eurós mentőövet dobtak az Unipernek, majd szeptemberben meg is vásárolták a céget.
  • Most kiderült, hogy a korábban állami gondnokság alá vett Gazprom-leányvállalatot (ma SEFE a neve, régen Gazprom Germania volt) szintén államosítják.
  • A harmadik legnagyobb importőr, a VNG részben Baden-Württemberg tartomány tulajdonában van, de várhatóan ennek a cégnek a kisebbségi tulajdonrészét is meg fogja venni a német állam.

A baloldali ellenzéki Die Linke párt már korábban is a teljes német energiaszektor államosítását követelte, és ha erről ma még nincs is szó, a német állam elég nagy léptekkel halad ebbe az irányba.

A Gazprom Germaniát még áprilisban helyezték állami gondnokság alá, miután felmerült a gyanú, hogy a cég az orosz vezetéssel együttműködve akadályozni tudná Németország energiaellátását. Szintén állami gondnokság alatt áll a Rosznyeft Deutschland orosz tulajdonú németországi kőolajvállalat, a német sajtóban pedig már augusztusban cikkeztek arról, hogy mindkét céget államosíthatják.

A németországi energiahelyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Frissítés: a német kormány nem erősítette meg a Spiegel értesüléseit, de a Reuters több forrása szerint is igaz az államosításról szóló hír. A Reuters azt is hozzáteszi: a cég valószínűleg tőkecsökkentésre készül, hogy az állam olcsóbban tudja megvásárolni. Ha tényleg így, azaz tőkecsökkentés után venné meg az állam a céget, az technikailag kisajátításnak minősülne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!