Államosítják a legnagyobb német gázszolgáltatót

2022. szeptember 21. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megegyezett a német kormány és finn Fortum energiaipari óriás az Uniper nevű gázszolgáltató államosításáról – derül ki a Fortum szerda reggeli közleményéből. A német állam most ugyan mindössze félmilliárd euróért fogja megszerezni a gigantikus gázimportőr céget, de az Uniper emellett visszafizeti anyacégének a 4 milliárd eurós hitelt, amelyet az elmúlt időszakban kapott.

Az Uniper egy német székhelyű energiaipari óriás, melynek 2021-es bevétele nagyjából Magyarország GDP-jével egyezik meg. A cégben még évekkel ezelőtt szerzett többséget a finn állami tulajdonban lévő Fortum, amely most kiszáll az üzletből.

Az Uniper már hónapokkal korábban gigantikus veszteségeket termelt. Ők a földgázt a Gazpromtól vásárolták, amit utána fix árú szerződésekkel adtak tovább más kereskedőknek és a lakosságnak. A Gazprom azonban folyamatosan növelte a gáz árát és csökkentették a mennyiséget, ami miatt az Unipernek a világpiacról kellett beszerezni a földgázt, értelemszerűen nagyságrendekkel drágábban.

Az Uniper hónapokon keresztül folytatta a kis túlzással hetente eurómilliárdos veszteséget termelő üzletet, amíg a pénzük az utolsó euróig elfogyott. A csődveszély miatt a német állam már júliusban 15 milliárd eurós mentőcsomaggal szállt be a cégbe, de mint most kiderült, ez sem volt elég.

Miután a Gazprom augusztus végén leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton, majd szeptember elején nem indította újra azt, az Uniper sorsa végleg megpecsételődött. Ekkor kezdődtek el komolyabban a tárgyalások a cég államosításáról, amelyek végül szeptember 21-én zárultak le.

A német állam most 293 Uniper-részvényt vásárolt meg darabonként 1,7 euróért, amivel kivásárolják a cégből a Fortum 56 százalékos részesedését. Ezzel összesen az Uniper 98,5 százaléka lesz a német állam tulajdona.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!