A német kormány átveszi az ellenőrzést a Rosznyeft orosz olajipari óriás németországi leányvállalata fölött

2022. szeptember 16. – 08:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány közölte, hogy átveszi az ellenőrzést a Rosznyeft orosz olajipari óriáscég németországi leányvállalata fölött, arra hivatkozva, hogy biztosítani kell az országban található három olajfinomító, a PCK Schwedt, a MiRo és a Bayernoil folyamatos működését.

A gazdasági minisztérium pénteken közleményében közölte, hogy a Rosneft Deutschland GmbH és az RN Refining & Marketing GmbH a német szövetségi hálózati ügynökség ellenőrzése alá kerül. A minisztérium szerint a lépés hozzájárul az energiaellátás folyamatos biztosításához, az intézkedés kezdetben hat hónapig tart.

„A vagyonkezeléssel elhárul az energiaellátás biztonságát fenyegető veszély, és egy lényeges alapkő kerül lerakásra a schwedti telephely megőrzése és jövője érdekében” – áll a gazdasági minisztérium közleményében.

A lépést egy „átfogó csomag” kíséri majd, amelynek célja, hogy az olajellátás alternatív útvonalakon keresztül is biztosítható legyen Schwedtbe – közölte a minisztérium. Olaf Scholz kancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter és Brandenburg tartományi miniszterelnök 13:30-kor ismerteti a csomag részleteit.

A Rosznyeft a németországi olajfinomító kapacitás mintegy 12 százalékát adja.

(AP, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!