Lengyel céggel egyesült a magyar programozóiskola, ami így már 8 országban lehet jelen

2022. szeptember 14. – 12:55

frissítve

Lengyel céggel egyesült a magyar programozóiskola, ami így már 8 országban lehet jelen
Michał Mysiak, az SDA és Boda József, a Codecool eddigi vezetői. Fotó: Codecool

Másolás

Vágólapra másolva

Egyesül a magyar Codecool és a lengyel Software Development Academy (SDA), vagyis Közép-Európa két vezető oktatás-technológiai (EdTech) vállalata, amelyek elsősorban a programozói képzésekben utaznak. Ezzel Európa egyik legnagyobb, digitális készségeket oktató és közvetítő hálózata jön létre.

Elsőre ez nem az a hír, amitől az újságíró felugrik a számítógép elől, és kiszalad a konyhába a feleségéhez azzal, hogy „hallottad?!”. Ha azonban egy kicsit jobban megpiszkáljuk a tranzakció célját és hátterét, valójában rendkívül érdekes a sztori.

RRF: temérdek pénzről lehet szó

Kezdjük azzal, hogy milyen környezetben született a digitális oktatási cégek házassága! Adott ugye a Covid utáni uniós helyreállítási alap, az RRF (Recovery and Resilience Facility), amelyről mi inkább csak álmodunk egyelőre, de amelynek van egy visszatérítendő és egy vissza nem térítendő része is.

A hatalmas programnak két kiemelt célja van, a zöld átállás és a digitális transzformáció, utóbbira 161 milliárd eurót szán az EU. Akik már zöld lámpát kaptak, így a lengyelek, a csehek vagy a románok azt is tudják, hogy mennyi pénzt szánnának a digitális fejlesztésre (5-7 milliárd eurót országonként).

Lehet, hogy a pénzből majd vasra is jut (elsőre a 4iG által kiszemelt Vodafone fejlesztései is eszünkbe juthatnának, ha mi is kapnánk forrást), de az úgynevezett „digitális évtized” program célja az, hogy 2030-ig 20 millió ember kapjon erősebb digitális tudást.

Válság is jön

Ráadásul jön a válság, a szélesebb értelemben vett kelet-közép-európai régióban százezrek, milliók veszíthetik el az állásukat. Már csak emiatt is rengeteg ember átképzésére lehet szükség. Nem csak programozókra érdemes gondolni, hanem arra, hogy sokmillió embernek lesz szüksége a digitális képességei fejlesztésére. Erről nemrégen Vinnai Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke beszélt a Telexnek.

Igény tehát lesz a képzésekre, és a rendre egy-két évvel előttünk járó amerikai piac tanulságai alapján az oktatócégek elég gyorsan elkezdtek konszolidálódni.

Mi történt pontosan?

Na de mi volt a konkrét üzlet, ki vett meg kit, ki fizetett kinek? A cégek közleményei számokról nem sokat mondanak, de úgy tudjuk, hogy klasszikus merge-ről van szó. A két hasonló méretű cég közül a magyar Codecool Kft. alapvetően bekebelezte (integrálta) a lengyel céget, technikailag egy részvénycserével a lengyel cég egykori tulajdonosai a Codecoolban kaptak részesedést.

Ám, hogy a tranzakció kicsit bonyolultabb legyen, a lengyeleknek volt egy tulajdonosa, az Aria Fund, amely még 2019-ben szállt be a cégbe, na, ő most kiszállt.

Kicsit keresgélve az interneten kiderül, hogy a befektető három év alatt 135 százalékot keresett, vagyis éves szinten 35,5 százalékos belső megtérülési rátát ért el.

Érthető tehát, hogy Dariusz Lewandowski (akinek neve remek név egy lengyel befektetőnek, hiszen egyszerre jelképez gazdagságot és lengyel sikerességet), az Aria ügyvezetője nagyon elégedett volt.

A két társaság

A két cég amúgy eltérő pályát futott be eddig és más modellben is dolgozott. A magyar Codecool Programozóiskola 7 évvel ezelőtt indult, 3 kockázati tőke cég is beszállt a deal előtt 4 országban (Magyarország, Lengyelország, Románia, Ausztria) aktív társaságba, volt 150 alkalmazottja, 2000 végzett diákja és 300 vállalati partnere. Együttműködött a képzések során az állammal is, és egyfajta előfinanszírozást választott: a diákoknak, illetve az őket alkalmazóknak részben a képzés után elég volt tandíjat fizetnie.

A lengyel Software Development Academy (SDA) szintén 7 éves, 6 országban működött (Lengyelország, Románia, Észtország, Csehország, Szlovákia, Albánia) 150 alkalmazottal, 15 ezer végzett diákkal, és 100-nál több vállalati partnerrel. Közvetlen piaci mechanizmusokkal dolgoztak, vagyis fizetős kurzusokat szerveztek, ahol a tandíjat rögtön kellett fizetni.

Lengyel cégvezető

Talán szokatlan, de az új Codecool első embere Michał Mysiak, az SDA 35 éves társalapítója lesz, aki már Budapestre is költözött. Úgy tudjuk, hogy klasszikus vállalkozó, aki nagyon lendületes, növekedéspárti. A sajtóközleményben arról beszélt, hogy

„a cégeink egyesítése egyedülálló lehetőséget biztosít a régió számára is, amely globális szinten feltörekvő IT-szolgáltató központtá válhat”.

A Codecool eddigi vezetője, Boda József alelnök lesz, vagyis majd ketten menedzselik a céget.

„Ez az egyesülés lehetővé teszi, hogy még eredményesebben küzdjünk a soha nem látott mértékű digitális szakemberhiánnyal”

– mondta Boda. A munkamegosztás lényege, hogy Mysiak inkább a növekedéssel, a további terjeszkedéssel, Boda pedig inkább a meglevő szervezettel, a belső folyamatokkal fog foglalkozni.

Állítólag tanácsadók is segítenek abban, hogy elkerüljék az összeolvadó cégek klasszikus hibáját, amikor az integráció során a menedzsmentnek vagy a növekedésre, vagy a cég minőségére kell fókuszálnia – ez a két folyamat párhuzamosan fusson.

A most bejelentett egyesítés után a Codecoolból és az SDA-ból létrejövő cég már 8 országban (Magyarország, Lengyelország, Románia, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Észtország és Albánia) lesz jelen. „Magyar” szempontból tehát az észt, a cseh, a szlovák és az albán az új piac. Érdekesség, hogy utóbbiban szintén van állami-magán kooperációban átképzési program.

A két nagy piacon, vagyis Romániában és Lengyelországban a most egyesülő cégek eddig egyaránt jelen voltak és versenyeztek.

A tranzakció

Úgy tudjuk, hogy már egy éve dolgoztak a felek a tranzakción. A lengyel társaság a Codecool egyik befektetőjét kereste meg, és ahogy a felek leültek tárgyalni, a lassú folyamat során az derült ki, hogy érdemes közös jövőben gondolkodni. A tárgyalásokról annyit tudunk, hogy azok a sok és sokféle tulajdonos, a bonyolult pénzügyi folyamat, illetve az alapos átvilágítás miatt nagyon hosszú ideig tartottak.

Amikor szeptember elején a Deloitte Legalnál megtörtént a zárás, csak az „aláírás” 3 óra volt, mert 4000 oldalt kellett aláírni.

A Codecool és az SDA üzleti partnerei közé közel 400 globális és helyi márka tartozik a régióból, köztük olyan kulcsfontosságú partnerek, mint az Accenture, a Microsoft, a Motorola, a Morgan Stanley, az Ericsson vagy a Vodafone. A közeljövőben a két cég a helyi piacokon megtartja márkaneveit, továbbra is Codecool és SDA néven lesznek jelen.

Az új társaság nagyobb tulajdonosai a magyar Vinnai Balázs, a lengyel Michał Mysiak és három alap, a Portfolion, a Lead Ventures és az Integral Venture Partner lesznek.

Ami pedig a jövőt illeti, a Codecool nem szeretne leállni. A szerb, a horvát, illetve a bolgár piac is érdekli, ám hogy ide majd akvizíciókkal, vagy organikusan lépne-e be, az még a jövő zenéje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!