Keddtől érkeznek az első, új rezsiárakkal számolt villanyszámlák

2022. augusztus 22. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MVM-csoport lakossági ügyfelei augusztus 23-a után kapják meg az augusztus 1-jétől érvényben lévő szabályok szerint készült számlákat – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Az első számlák a lakossági ügyfeleknek és a nem társasházban élő nagycsaládosoknak érkeznek, szeptembertől várhatják számláikat a társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok, nekik ekkor két számlázási időszakot érintve (július-augusztus és augusztus-szeptember) küld számlát a szolgáltató. Az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet az augusztus 1-je előtt érvényes rezsicsökkentett áron számoltak el.

Az MVM Next kiemelte, most először küldenek olyan számlát, amelyben az átlagosnál magasabb fogyasztás esetén már a lakossági piaci ár is szerepelhet a számlában. Ha a fogyasztás a rezsicsökkentett, kedvezményes sávhatár alatt marad, jellemzően csak a kedvezményes, rezsicsökkentett ár fog szerepelni a számlában. Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes sávhatárt, a diktált vagy átalánnyal fizetett mennyiségtől függetlenül minden havi számlában szerepelni fog a rezsicsökkentett és a valós piaci árhoz képest kedvezőbb lakossági piaci ár is.

A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó, úgynevezett rezsibox tartalma is. Látható lesz, hogy az ügyfél a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetne, illetve az aktuálisan elszámolt időszakra vonatkozó megtakarítást is tartalmazza a számla, azaz a világpiaci áron számolt és a rezsicsökkentett áron ténylegesen fizetendő összeg különbözetét – írják a közleményben.

Fontos információ, hogy az ügyfél az éves leolvasást követően a ténylegesen felhasznált energiát fogja kifizetni, függetlenül attól, hogy az éves elszámolásig havonta diktált vagy havi átalányt fizetett. Az időarányos számítás miatt az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe – közölte a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

A szolgáltató szerint a fogyasztó bármikor dönthet úgy, hogy számlázási módot vált. A számlázással és egyéb tudnivalókkal kapcsolatos részletes tájékoztató elérhető a https://www.mvmnext.hu/lakossagirezsi oldalon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i kormányinfón jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, amelyet egy hétpontos intézkedéscsomaggal terveznek kezelni. Az egyik pont arról szólt, hogy jelentősen átalakítják a közel egy évtizede politikai csodafegyvernek és emiatt szent tehénnek számító rezsicsökkentést, amely augusztus 1-jétől csak az átlagfogyasztásig jár, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni. Egy héttel később megjelent a rezsirendelet, amiből az derült ki, hogy a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett.

Bár az áram drágulása kisebb lesz, mint a gázé, nagyjából kétszeresére nő a nem támogatott fogyasztás tarifája. A G7 gazdasági portál korábbi elemzése szerint a változás a háztartások felét érinteni fogja: a bő négymillió háztartásból több mint kétmillió olyan van, ahol a villanyszámla meghaladta a limitként meghatározott havi 7500 forintot. Ebből a kétmillióból több mint hatszázezer háztartásban az áramfogyasztás a határértéket jelentő 210 kWh helyett legalább 350 kWh, ami azt jelenti, hogy náluk a villanyszámla legalább az eddigi másfélszeresére nő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!