A Mol azt kéri a vásárlóktól, hogy maximum 50 litert tankoljanak

2022. augusztus 10. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Közös érdekünk, hogy mindenhol legyen elegendő üzemanyag” – írják a Mol Facebook-oldalán szerdán. A megnövekedett kereslet miatt arra kérik a vásárlókat, hogy maximum 50 litert tankoljanak.

„Ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban”

– fogalmaznak a közleményben.

A tankolási limit célja, hogy minden vásárló kiszolgálását és az ország üzemanyagellátását is biztosíthassák.

Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este arról beszélt, hogy a Molnak mintegy három hétre elegendő saját kőolajkészlete van, ezen felül pedig ott van Magyarország stratégiai olajkészlete, ami további hónapokra elegendő kőolajat biztosít.

Augusztus 4-én leállt az orosz kőolaj szállítása a Barátság kőolajvezeték déli ágán, így Magyarország, Szlovákia és Csehország felé sem érkezik jelenleg kőolaj Oroszországból. Ennek oka, hogy a szankciók megakadályozzák, hogy Oroszország kifizesse a tranzitdíjat az ukrán kőolajvezetéket üzemeltető cégnek.

Ratatics azt mondta, az elmúlt fél évben nem először fordult elő, hogy nem érkezett kőolaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken, ugyanakkor ez a hónapok első napjaiban természetes és megszokott dolog. „Harmadik, negyedik napon volt észlelhető az, hogy ez most valami más, mint eddig” – fogalmazott.

A Mol szerda délelőtt azt közölte, hogy egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat. „A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le” – olvasható a közleményben.

A Mol részvényeinek tőzsdei árát is megmozgatta a bejelentés (miután az olajszállítás leállásáról szóló hírek nyomán kedden nagyot esett az árfolyam). A szerdai kereskedést egyébként is pluszban kezdő Mol-részvény ára a keddi 2814 forintos záróár után a cikk megjelenésekor 2892 forinton volt a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!