Olajpara: 398-ig drágult az euró, zuhan a Mol-árfolyam a tőzsdén

2022. augusztus 9. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot zuhant a devizapiacokon a forint és a Budapesti Értéktőzsdén a Mol árfolyama azután, hogy kijött a hír: leállt az olcsó orosz kőolaj szállítása a Barátság kőolajvezeték déli ágán Magyarországra (valamint Csehországba és Szlovákiába).

Az euró ára a hír megjelenéséig szűk sávban, a 394–395,3 forintos tartományban mozgott, az árfolyamot még a délelőtt kilenckor közölt rossz – az elemzők által vártnál is rosszabb – inflációs adatok sem befolyásolták érdemben. Viszont a délután egy óra körül még 394,05 forintos árfolyam bő egy óra alatt 398,08 forintig ugrott, igaz, ezután visszatért a 397–398 forintos sávba. A forint így is nagyjából 1 százalékos gyengülést mutatott be az elmúlt bő egy órában.

Az elmúlt bő egy óra nem meglepő módon a Mol árfolyamának is betett, habár a cég az orosz olajszállítás leállását kommentáló közleményben megjegyezte: a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is (az orosz olaj ugyanis azért nem jön, mert az oroszok nem tudnak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az országot sújtó szankciók miatt).

A Mol-részvény napközben kis ideig még nagyon enyhén pluszban is volt – 2942 forinton is kereskedtek vele a hétfői 2936 forintos záróár után –, de kora délután nagyot zuhant, még 2772 forinton is kötöttek vele üzletet. A cikk megjelenésekor 2800 forint körül, nagyjából 4,5 százalékos mínuszban állt az árfolyama.

Kisebb mértékben, de esik az OTP is, igaz, a bankpapírt már a délelőtti inflációs jelentés elintézte. A hétfői 9290 forintos záróárral szemben már 8960 forinton is volt a keddi árfolyama, a cikk írásakor 9000 forint környékén születnek rá kötések – ez csaknem 3 százalékos mínuszt jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!