Matolcsy György: Nem vonják ki a forgalomból az ötforintosokat

2022. augusztus 02. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jobbikos Balassa Péter pár hete azt javasolta, hogy vonják ki forgalomból az ötforintos érméket, mert színesfémhulladékként már többet érnek, mint fizetőeszközként. Számításai szerint egykilónyi ötforintosért 1500 forintot adnak a színesfémátvevők, míg az egy kilót kitevő 238 darab ötös csak 1190 forint.

„Felvetődik a kérdés, hogy hogyan éri meg a magyar államnak ezt a pénzt forgalomban tartani, hiszen a közel 700 millió darab érme nagy veszteséget termel” – fogalmazott a Jobbik országgyűlési képviselője, és írásban kérdezte meg Matolcsy Györgytől, hogy mikor vonják be az ötforintos érmét, „tekintettel arra, hogy ez jelenleg több mint tízmilliárdos megtakarítást jelenthetne a központi költségvetésnek, még a kerekítésből származó kiadások mellett is”.

Egy érmecímlet bevonása nem ítélhető meg „a fémárak pillanatnyi alakulását vizsgáló szűk, pillanatnyi szempontok alapján”

írja válaszában Matolcsy György, az MNB elnöke. A döntés során más szempontokat is figyelembe kell szerinte venni.

Például nemcsak a gyártásnak és a logisztikának, de a bevonást követő visszagyűjtésnek is nagyon jelentősek a költségei. Jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban. Ha ennek csak felét adnák le a visszavonás után, akkor is 1604 tonna érmét kellene kezelnie a bankoknak, postáknak, ami szintén komoly költségekkel jár.

Azt elismerte a jegybankelnök, hogy a jelenlegi fémárak mellett most tényleg többet ér egy 5 forintos érme 5 forintnál, de rögtön hozzátette, nem egyedi esetről van szó, a nemzetközi gyakorlatban is látni erre példákat. A fémárak ráadásul „folyamatosan és hektikusan változnak” szerinte, ezért nem hozható hosszabb távra ható döntés a pillanatnyi értékéből kiindulva.

Az 1 és 2 forintosok gyártási költsége 5-6-szorosa volt a névértékéküknek, mégsem ez volt a döntő Matolcsy szerint, hanem az, hogy nem használta a lakosság. Az MNB adatai szerint ötforintosokat máig sokan használnak, és „nem figyelhető meg az 1 és 2 forintosok bevonása előtt tapasztalt nagyarányú forgalomból történő kicsapódás”.

Megerősítette tehát Matolcsy, hogy maradnak az ötforintosok.

A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket. Akkor ez a döntés nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett Balassa szerint.