Egy jobbikos képviselő bevonatná az ötforintosokat, mert szerinte színesfémhulladékként már többet érnek

2022. július 19. – 18:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jobbikos Balassa Péter nemzetgazdasági okokból kivonná a forgalomból az ötforintos érméket, derült ki az országgyűlési képviselői határozati javaslatából.

Ha elfogadnánk Balassa javaslatát, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, jelen esetben Matolcsy Györgynek kéne olyan rendeletet kiadnia, amelyik az ötforintos bevonásáról szól.

Balassa indoklása szerint az ötforintos érme színesfémhulladékként már többet ér, mint fizetőeszközként. Számításai szerint egykilónyi ötforintosért 1500 forintot adnak a színesfémátvevők, míg az egy kilót kitevő 238 darab ötös csak 1190 forint.

„Az ipari piacokon jelentkező fémhiány és a forintromlás miatt nem várható, hogy ez lefelé mozdulna. Láthatjuk tehát, hogy ha az 5 forintost a háztartási sárgarézhulladékba leadhatnánk, legalább 300 forintot keresnénk rajta. Átlagban a hulladékár többszöröse lehet az alapanyagárnak: csak sárgaréztartalommal számolva 1 kg alapanyag 6000 forint körül van, így 1 db 5 forintos akár 25 forintba is kerülhet, amihez hozzáadódik a nikkel, az érmeverés, a szállítás, a tárolás és az egyéb költségek” – írta Balassa.

A képviselő szerint, ha bevonnák a mintegy 700 millió darab forgalomban lévő ötforintost, az a központi költségvetésnek több mint tízmilliárdos megtakarítást jelentene. Balassa mindezt szociális területre fordítaná. Felidézte, hogy amikor 2008-ban bevonták az egy- és kétforintosokat, akkor három-négymilliárd forint megtakarítást értek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!