Hernádi Zsolt szerint sürgősen üzemanyagot kell importálnunk, különben gondok lehetnek

2022. július 29. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen be Magyarországra, erről tájékoztattam a kormányt – mondta az MTI beszámolója szerint a Mol elnök-vezérigazgatója, miután Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt pénteken.

Hernádi Zsolt a Budapesten tartott doorstep sajtótájékoztatón kiemelte,

ha az ársapka továbbra is változatlan formában fennmarad, akkor nem fog beérkezni az országba import üzemanyag.

Mindez azért fontos, mert a százhalombattai finomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a belföldi dízel-fogyasztást. A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani, ez a lépés nem halasztható tovább. Hernádi Zsolt elmondta, hogy a kormány tudomásul vette ezt a tájékoztatót.

A Mol elnök-vezérigazgatója kifejtette azt is: háború van az egyik Magyarországgal szomszédos országban, amely mindent megtesz azért, hogy bárhonnan tudjon alapvetően dízelt, de bármilyen kőolaj származékot vásárolni. Május közepe óta nem működik Ausztriában a schwechati finomító, ahol egy tervszerű leállásnak a visszaindítása nem sikerült; a finomító visszaállása az OMV hivatalos tájékoztatása szerint ősz előtt nem várható. Ráadásul a múlt héten is történt egy nem várt esemény: Csehország két finomítója közül az egyik leállt.

Hernádi Zsolt azt mondta, a szankciós lépések következtében Európában fokozatosan próbálják meg az orosz dízelt kiváltani és máshonnan behozni üzemanyagokat, ezek a lépések azonban logisztikailag komoly problémák elé állítják az olajvállalatokat.

Hernádi Zsolt nem most tematizálta először a kérdést, július folyamán már beszélt arról, hogy Magyarországon relatív üzemanyaghiány van, és spájzolni kellene, ugyanis augusztusban a százhalombattai olajfinomító kapacitásának 65 százaléka leáll. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke is úgy nyilatkozott a napokban, hogy nem tartható a benzinárstop. Egri Gábor azt mondta, nagyobb a fogyasztás a világban, mint a finomítói kapacitás, más országban viszont ezt kordában tartják a magas árak. Egri szerint a hatósági árképzés miatt vásároltak rekordmennyiségű üzemanyagot a magyarok.

A 480 forintos ársapka már a nagyobb kutaknak is betesz, a Shell jövő hétfőn öt kutat zár be. Az indoklás szerint „az üzemanyagpiacon régiós szinten is tapasztalható beszűkült alapanyag-ellátás, illetve a kiugróan magas értékesítési volumenek okozta kihívásokra reagálva” hozták meg a döntést.

Az ársapka hatásairól ebben a cikkben olvashat részleteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!