Falnak ütközhet a hazai üzemanyagpiac a benzinkutak szövetsége szerint

2022. július 13. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint sem tartható a benzinárstop, Egri Gábor a Blikknek adott interjújában azt mondta, nagyobb a fogyasztás a világban, mint a finomítói kapacitás, más országban viszont ezt kordában tartják a magas árak. Egri szerint a hatósági árképzés miatt vásároltak rekordmennyiségű üzemanyagot a magyarok.

„Mindenki tankol 480 forintért, mintha nem lenne holnap. Ezt meg kell szüntetni” – mondta, és hozzátette, hogy a piaci árak bevezetése mellett javasolják, hogy szociális alapon támogassák a rászoruló társadalmi rétegeket, például a többgyermekes családokat és a minimumnyugdíjasokat.

Arra a kérdésre, hogy reális veszélye van-e annak, hogy nagyobb hiány alakul ki nyáron, Egri Gábor ezt válaszolta:

„Megy a vonat, és nemsokára falnak ütközik. Jóslásokba nem mennék bele, de azt látjuk, hogy a Mol százhalombattai finomítójában karbantartás lesz, ami visszaveti a termelést, az OMV finomítója pedig – amely a magyar piac 15 százalékát szolgálja ki – nem működik, és kétséges, mikor indul újra. Összeadódtak a negatív hírek.”

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója nemrég beszélt arról, hogy Magyarországon relatív üzemanyaghiány van, és spájzolni kellene, ugyanis augusztusban a százhalombattai olajfinomító kapacitásának 65 százaléka leáll.

„Messze túl vagyunk azon a ponton, ameddig még tartható a benzinárstop. Már picit elkezdtünk hazardírozni (…) Ez egy olyan probléma, amit még egyszer végig kell gondolni”


– mondta Hernádi Zsolt.

A Mol, az OMV és a Lukoil június végén vezetett be 50 literes korlátozást a kútjain, hogy zavartalan legyen a töltőállomások működése. A korlátozás értelmében hatósági áron 50 litert lehet tankolni egyszerre a korábbi 100 liter helyett.

Az ársapka hatásairól ebben a cikkben olvashat részleteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!