Megint erősödött a forint, 395 alá is benézett az euró

2022. július 25. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 394,92 forintot is ért július 25-én, hétfőn délelőtt az euró, miután a reggelt még rosszabbul, 397 fölötti értéken nyitotta. Noha azóta romlott valamit az értéke, a cikk írásakor is 395 körül mozgott az árfolyam.

A forint július 19-én erősödött nagyot, amikor visszakerült 400 alá. A magyar fizetőeszköz értékének erősödéséről a szakértők úgy tartották, hogy egyrészt korrigált a piac a brutális gyengülés után, másrészt értékelték a befektetők az MNB kamatemelését és a kormány döntését a rezsicsökkentés átalakításáról.

Fotó: Google
Fotó: Google

Történelmi mélypontokon járt a forint

Az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk a forint brutális gyengüléséről, ami július 6-án történelmi csúcsot is döntött: egy ideig 416 forint volt egy euró.

A magyar valuta leértékelődése mögött nemzetközi és hazai okok is állnak.

A nemzetközi okok:

  • Elég rossz a világgazdaság helyzete, sok helyen recesszió jöhet idén és jövőre.
  • Ez részben annak köszönhető, hogy az infláció sok helyen elszállt, és átütötte vagy megközelítette a lélektani határnak számító 10 százalékos határt. A jegybankoknak ilyenkor az a feladatuk, hogy mindenáron letörjék az inflációt, ezért kamatot emelnek, ami viszont válsághoz vezethet.
  • Így tesz az USA jegybanki feladatait ellátó Fed is. Ők is eltökéltek az infláció megállítása mellett, akár azon az áron, hogy ezzel recesszióba sodorják az USA gazdaságát. Ez automatikusan a dollár felértékelődéséhez vezet más valutákkal szemben.

A hazai okok:

Elemzésünk arról, hogy hogyan kövezte ki a kormány az utat a 400 forintos euróig, itt olvasható. A forint értékvesztéséről szóló magyarázó videónk pedig itt tekinthető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!