Megjelent a kormányhatározat az energia-veszélyhelyzetről, de a rezsicsökkentésről nem derül ki belőle semmi

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, amelyet egy hétpontos intézkedéscsomaggal terveznek kezelni. Az egyik pont arról szólt, hogy jelentősen átalakítják a közel egy évtizede politikai csodafegyvernek és emiatt szent tehénnek számító rezsicsökkentést, amely augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni.

A szerdai bejelentés óta mindenki arra vár, hogy a kormány kiadja a rezsicsökkentés átalakításának pontos részletszabályait, hiszen a változások sokakat – a kormány szerint a háztartások negyedét, más számítások szerint a felét – érintik, maga a bejelentés pedig több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. A részletes szabályozás hiányában pedig terjedni is kezdtek a megalapozatlan találgatások.

Várható volt, hogy a nagy hagyományokkal bíró politikai szokás szerint a kormány péntek késő este teszi közzé a rezsicsökkentés-csökkentésről szóló határozatot, és a Magyar Közlöny péntek késő este megjelent számába be is került egy erről szóló rész – az „energia-veszélyhelyzettel összefüggő egyes szükségszerű intézkedések megtételéről” szóló, 1335/2022. (VII. 15.) számú kormányhatározatból azonban a nagy várakozások és a bejelentés óta eltelt több mint két nap ellenére nem derül ki semmi: a határozat gyakorlatilag kiosztja azokat a feladatokat, amelyeknek az elvégzéséről a szerdai bejelentés szólt.

Mutatjuk a rezsicsökkentésről szóló részt:

A kormány az energia-veszélyhelyzet miatt „felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a kedvezményes lakossági villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések megtételére […] Határidő: azonnal”.

A határozat többi pontjából is csak annyi derül ki, hogy a kormány felhívja az illetékes minisztereket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a már korábban bejelentett intézkedések érdekében. Ezeket a feladatokat kapták még a miniszterek:

  • a lignit tüzelőanyag kitermelésének növelése;
  • a Mátrai Erőmű mind a négy blokkjának újraindítása;
  • a hazai földgázkitermelés 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emelése;
  • a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása;
  • a következő téli magyar földgázellátás biztosításához szükséges földgázkészlet betárolása;
  • az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetése.

Szerepel a Magyar Közlönyben egy másik kapcsolódó kormányhatározat, az 1336/2022. (VII. 15.) számú is, amelyből kiderül, hogy a kormány létrehozza az energia-veszélyhelyzeti operatív törzset a „meghozandó intézkedések megtételének előkészítésére, továbbá a meghozott döntések végrehajtásának nyomon követésére”, azaz a fenti feladatok koordinálására.

Az operatív törzs vezetője a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely, tagjai a különböző miniszterek delegáltjai, az MVM Energetika Zrt. delegáltja, illetve maga a rezsibiztos, Németh Szilárd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!