Önhöz is eljutott már az a kép, hogy mennyi lesz ezután a gáz- és villanyszámla? Ne higgyen neki!

2022. július 14. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön szélsebesen terjedni kezdett az interneten egy láthatóan Excelből vagy valami hasonló táblázatkezelő szoftverből készített képfájl arról, hogy várhatóan mennyi gáz- és villanyszámlát kell fizetniük a rezsicsökkentés szabályainak átírása után azoknak, akik már nem lesznek jogosultak a rezsicsökkentett árakra.

A legkülönbözőbb helyekről emailben és Messengeren jutott el hozzám, de láttam Facebookon és Twitteren felbukkanni, és azt hallottam, megjárta a Tumblrt is. Erről a táblázatról van szó:

Forrás: internet
Forrás: internet

Voltak, akik úgy küldték el, hogy

  • láttam-e már, mik lesznek az új rezsiárak,
  • mások óvatosabban csak megkérdezték, hogy lehetséges-e, hogy ezek lesznek az új rezsiárak,
  • nem akarjuk-e megírni, hogy ezek lesznek az új rezsiárak, vagy
  • nem akarjuk-e megírni, hogy az terjed, hogy ezek lesznek az új rezsiárak.

A válaszom sorrendben: láttam, de nem; lehetséges; nem; igen.

Magyarán, a végével kezdve: bár a táblázat(ból készült kép) nagyon terjed, azt senki nem tudja most megmondani, valóban ennyit kell majd fizetni az új szabályok szerint. Hogy szakértő kollégámat, Brückner Gergelyt idézzem (ebből a cikkéből):

„A július 13-án bejelentett rezsiintézkedések hatásait addig nehéz pontosan feltárni, ameddig nem látható erről a pontos rendelet.”

Magyarán: a táblázat készítője úgy számolgatott, hogy még nincs érvényes rendelet, azaz nem lehet pontosan tudni, hogyan szabályozza majd a kormány az új rezsiárakat. Ezért, visszatérve a fenti kérdéssorra, azt lehet csak pontosan kijelenteni, hogy lehetséges, hogy ezek lesznek az új rezsiárak, de ezt biztosra senki nem veheti. Hogy miért, arra a szerdai kormányinfón elhangzott számok alapján egy másik cikkben is kitért Brückner kollégám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!