9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az MNB

2022. július 12. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, amely így megegyezik az egyhetes jegybanki betét kamatával; a kamatfolyosó két szélét is 200 bázisponttal emelte a testület.

A jegybank Monetáris Tanácsa eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett mai ülésén határozott az alapkamat és az egyhetes betéti kamat ismételt összezárásáról. A legutóbbi, június végi ülésen óriásit, majdnem 2 százalékpontot emelt az alapkamaton az MNB, 1,85 százalékponttal 7,75 százalékra növelte a jegybanki alapkamatot.

A 200 bázispontos emelés nem volt meglepő, miután az MNB már múlt csütörtökön bejelentette, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács július 12-i ülésén napirendre kerül.

Viszont az elemzők nagyobb, 300 bázispontos emelésre számítottak a kamatfolyosó két szélénél. A keddi döntést követően az overnight betét kamata 9,25 százalékra emelkedik, az egyhetes fedezett hitelé pedig 12,25 százalék lesz.

A Magyar Nemzeti Bank korábban azt a meglehetősen unortodox módszert alkalmazta, hogy elválasztotta egymástól a kifelé fenntartott (irányadó), és a befelé fenntartott (alap-) kamatszintet. Ez a módszer technikailag ugyan lehetséges, de a befektetők nem szokták értékelni, valószínűleg ennek a használata is hozzájárult valamennyivel a forint gyengüléséhez.

A két kamatszint összezárásának hírére a forint egy keveset erősödött, bár már a bejelentés előtt is visszakapaszkodott valamennyire a dollárral szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A nap folyamán 414 forintba is került egy dollár, ahogyan egy euró is, a dollár 13.23-kor 408, az euró a 410 forintos szinten járt.

A forint szakadásáról múlt héten részletesen írtunk, méghozzá azt, hogy a gyengülést már nem az MNB, csakis Orbán Viktor tudná megállítani. Akkor még a 416 forintos euró volt a figyelem középpontjában, a dollár pedig „csak” 404 forintos szinten állt. A forint sebezhetősége várhatóan egészen addig megmarad, ameddig Magyarország nem tud valamiképpen megegyezni az EU-val, de az elmúlt időszakban a szimbolikus magyar lépések miatt inkább csak erősödött a különutasságunk.

Nagyjából négy hónapja, 2022 márciusában ismerhette meg a hazai közvélemény a 400 forintos euróárfolyamot, akkor ebben a videóban magyaráztuk el, miért is történik ez:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!