Egész nap száguldott a dollár, 414 forinton is járt

2022. július 12. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden nem sokkal fél 12 előtt átlépte a 414 forintos szintet a dollárt a nemzetközi devizakereskedelemben, ami új rekordnak számít. A forint még soha nem volt ilyen gyenge a dollárhoz képest. Nem sokkal később visszatért az előző rekordra, a 413 forintos szintre, majd kora délután szépen lassan visszakúszott a 405-406 forint közötti szintre.

Az euró és a dollár a nap folyamán lényegében fej-fej mellett haladt, a dollár szárnyalt, miközben az euró-dollár árfolyam is folyamatosan a paritás körül táncolt.

Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance

Bár a reggelt még erősödéssel kezdte a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben az előző esti árfolyamához képest, a hétfő este hat órai 409,00 forint után 406,05 forintra csökkent kedd reggel hét órára.

Nem sokkal később viszont gyengülni kezdett, és a dollár megjárta a 411 forintos szintet, majd eljutott a rekord 412 és 413 forintos szintre is.

Délelőtt 413, majd 414 forintba is került egy dollár, egy kicsit később egy minimálisat visszakapaszkodott a forint, és újra 412 forintba került egy dollár. Később a jegybank kamatemelése után erősödött a forint, és kora délután már 405 forinton állt a dollár, 408 forinton pedig az euró.

Rendkívüli kamatemelésről dönt ma a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett mai ülésén határoz az alapkamat és az egyhetes betéti kamat ismételt összezárásáról. A legutóbbi, június végi ülésen óriásit, majdnem 2 százalékpontot emelt az alapkamaton az MNB, 1,85 százalékponttal 7,75 százalékra növelte a jegybanki alapkamatot. A lépés hatására a napközben erősödött a forint, de ez a hatás csak néhány percig tartott.

A jegybank célja, hogy tavaly november óta ismét azonos szintre kerüljön az egyhetes betét kamatával, amit múlt csütörtökön 200 bázisponttal magasabban, 9,75 százalékon hirdetett meg.

A forint szakadásáról múlt héten részletesen írtunk, ebben a cikkünkben, akkor még a 416 forintos euró volt a figyelem középpontjában, a dollár pedig „csak” 404 forintos szinten állt. A forint sebezhetősége várhatóan egészen addig megmarad, ameddig Magyarország nem tud valamiképpen megegyezni az EU-val, de az elmúlt időszakban a szimbolikus magyar lépések miatt inkább csak erősödött a különutasságunk.

Nagyjából négy hónapja, 2022 márciusában ismerhette meg a hazai közvélemény a 400 forintos euróárfolyamot, akkor ebben a videóban magyaráztuk el, miért is történik ez:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!