Parragh László szerint kissé erőteljesre sikerült a katás törvényjavaslat

2022. július 12. – 07:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült.”

Ezt mondta a Világgazdaságnak Parragh László, a MKIK elnöke az új, szigorúbb katatörvényről, amit már kedden elfogadhat a parlament. Parragh kizártnak tartja, hogy keddig változzon, esetleg puhuljon a tervezett módosítás. „Kedden ilyenkor ez már jogszabály.” A kormány kérésére az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalhatja a törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat legfontosabb része, hogy a katásoknak a jövőben csak magánszemélytől lehet bevételük, kivételt a taxisok jelentenek. Ezzel gyakorlatilag a kormány megszüntetné ezt az adónemet. Emellett 18 millió forintra emelnék a katás bevételi értékhatárt. Fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

A kamara számításai szerint az új szabályok hatására jelentősen csökken a katás adózók száma, akik körülbelül 450 ezren vannak. Parragh úgy látja, hogy a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, „de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyetért a módosítás céljával, Parragh szerint azért változtatja meg a kormány a katás adózásra vonatkozó szabályokat, mert sokan kiskapuként használták, hogy kikerüljék az adózást. „Ha engedik, hogy közterhek nélkül vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer.”

A testület ugyanakkor azt javasolja, hogy ne szeptembertől, hanem csak januártól lépjen életbe az új szabályozás. „Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez.”

Egyéb cikkeink a témában:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!