Iposz-elnök: A katások 80 százaléka tűnhet el

2022. július 12. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sok baja van az új katatörvénnyel az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnökének. Németh László a 24.hu megkeresésére csak két pozitív dolgot tudott mondani a módosításról: azt, hogy akikre kitalálták a katát, azok egy része bent maradhat, és azt, hogy a taxisok számlázhatnak majd nem magánszemélyeknek is. A lap kérdéseire példákkal és egyelőre megválaszolatlan kérdésekkel érzékeltette, miért baj, hogy a katások csak magánszemélyeknek számlázhatnak a jövőben (a taxisok kivételével).

„Hogyan fogja a kistelepülésen működő pékség ezután megjavíttatni az autóját a katás autószerelőjével, aki eddig mindig megoldotta, hogy miután végeztek a kiszállítással, bevihessék hozzá az autót, és elvégezhessék rajta a szükséges munkákat?” – tette fel a kérdést.

Visszautalt arra, hogy a kata bevezetése előtt már volt szó a mostanihoz hasonló szabályokról, akkor is felvetődött, hogy katás számlát nem fogadhatnak be vállalkozások, de aztán a finomhangolás során ez mégis lehetővé vált.

„Miért térünk vissza ehhez az ötlethez? Vagy ennyire meg akarják szüntetni a katát?” – kérdezte.

Szerinte aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát, és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni.

Az új katatörvény

Ahogy hétfőn írtuk, a kormány benyújtotta az új katatörvényt, amelyet kedden már el is fogadhatnak, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte az Országgyűlés elnökétől, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják.

Az új törvényjavaslat 18 millió forintra emelné a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ugyanakkor a jövőben csak azok a kisadózó vállalkozások választhatnák ezt az adózási formát, akiknek csak magánszemélyektől származik bevétele. Ez alól kivételt egyedül a taxisok jelentenek.

A kormány ezzel gyakorlatilag megszüntetné a katát.

Kedden délelőtt legalább ezren tüntettek az új katatörvény ellen a Parlament előtt, a Kossuth téren kedden délelőtt, majd a demonstrálók elfoglalták a Margit hidat. Információk szerint a törvényjavaslat sürgősségi vitája, illetve a zárószavazás kijelölt, kora délutáni időpontjáig kívánják blokkolni a főváros egyik legforgalmasabb hídját. Tudósításunkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!