Politikai válasszal készülhet a Gazdasági bizottság az adóegyezmény felmondása miatt

2022. július 10. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA szombaton bejelentette, hogy mivel a magyar kormány nem fogadja el a 15 százalékos globális minimumadó bevezetését, az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményét. Szijjártó Péter erre azzal reagált, hogy szerinte a minimumadó kegyelemdöfés lenne az európai versenyképesség számára, Gulyás Gergely pedig azt mondta, hogy ez „egy elég kisstílű lépés egy nagyhatalomtól”.

Most úgy tűnik, hogy a kormánypárt már egy hivatalos válasszal készül: a Portfolio azt írja, hogy a parlament Gazdasági bizottságának hétfői napirendjére kikerült egy új pont, méghozzá a harmadik. Ez alapján a bizottság megvizsgál egy,

„a Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatot”.

A bizottság arról dönt, hogy benyújtsanak-e egy önálló indítványt. Ez a napirendi pont a meghívó szerint szombat este fél kilenckor került be a maghívóba.

Mi az a globális minimumadó?

Az EU által is bevezetni tervezett, globális, 15 százalékos minimumadót 140 ország már elfogadta. A 15 százalékos globális minimumadó elutasításáról szóló határozati javaslatot az Országgyűlés már júniusban megszavazta.

Az adóegyezmény felmondását korábban az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője azzal indokolta, hogy Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, így az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle.

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!