Gulyás az adóegyezmény amerikai felmondásáról: kisstílű lépés egy nagyhatalomtól

2022. július 10. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Elég kisstílű lépés ez egy nagyhatalomtól”

– mondta Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ez nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy Magyarország fogadja el a globális minimumadót.

„Az Egyesült Államok elég nagy hatalom ahhoz, hogy ne ilyen kisstílű nyomásgyakorlást alkalmazzon” – fogalmazott Gulyás Gergely. Elmondta, a 1979-es, most felmondandó megállapodás helyére lépő egyezményt már 2010-ben Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter aláírta amerikai kollégájával, de az amerikai törvényhozás még nem fogadta el.

A miniszter azt mondta: a 2010-es megállapodás minden problémát orvosolna, de az amerikai kormány nyomásgyakorlásra kívánja használni ezt az ügyet. A most felmondandó egyezmény 2024 januárjáig hatályban marad, tehát az amerikaiak azt szeretnék elérni, hogy a következő másfél évben fogadjuk el a globális minimumadót, és akkor ők valószínűleg készek lennének ratifikálni a 2010-es megállapodást – mutatott rá Gulyás Gergely.

A magyar álláspont szerint a globális minimumadó a jelenlegi formájában az Egyesült Államoknak jó, de Európának rossz, és a közép-európai régiónak a legrosszabb. A megállapodás elfogadásával azt az adóelőnyt, amelyet a Magyarországon fizetendő alacsonyabb adók jelentenek nekünk a nemzetközi befektetéseknél és az ide irányuló beruházásoknál, elveszítenénk – fejtette ki a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, a globális minimumadó eredeti célja, hogy a nagy techcégeket megadóztassák, pillanatnyilag nem része az egyezménynek. „Tehát valójában itt Magyarország Európa érdekeit képviseli” – tette hozzá.

Mi az a globális minimumadó?

Az EU által is bevezetni tervezett, globális, 15 százalékos minimumadót 140 ország már elfogadta. A 15 százalékos globális minimumadó elutasításáról szóló határozati javaslatot az Országgyűlés már júniusban megszavazta.

Az adóegyezmény felmonását korábban az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője azzal indokolta, hogy Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, így az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle.

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!