Az alapkamatot is emeli jövő héten a jegybank, erősödött a forint

2022. július 7. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapkamat és az egyhetes betéti kamat összezárása már a következő, július 12-i monetáris tanács ülésen napirendre kerül – közölte a jegybank az MTI-vel azután, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékos kamaton hirdette meg egyhetes betéti eszközét.

A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak a kockázatát, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad. Tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását – írták.

A kockázat elkerülése érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók további szigorítása, ezért az MNB az egyhetes betéti kamatot 200 bázispontos emeléssel 9,75 százalékban határozta meg. „A mai napon meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti 7263 milliárd forintos szinthez képest” – ismertették.

Hozzátették, az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében.

Ahogy arról korábban írtunk, az MNB monetáris politikája következtében az alapkamat és az egyhetes betéti kamat nem azonos szinten van. De az utóbbi hónapokban mindkettőt emelik, sőt, az MNB deklarált célja, hogy közelítsen egymáshoz a kettő, és akár egy ponton majd egy szintre kerüljenek.

A forint június 13-án lépte át először tartósan a 400-as lélektani határt az euróval szemben, és később az MNB óriási kamatemelése ellenére sem tudott tartósan visszaerősödni. Szerda délután a forint a 416-os euróárfolyamot és a 409-es dollárárfolyamot is megjárta, az MNB várható alapkamatemelésre vonatkozó bejelentése környékén azonban pont erősödött, délután 18 óra körül 403-es szinten állt az euróval szemben a magyar fizetőeszköz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!