Tab fideszes polgármestere szerint minden önkormányzatnak égni fog a lába alatt a talaj, ha nem hosszabbítják meg a rezsicsökkentést

2022. június 24. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mérlegeli a kormány, hogy meghosszabbítsák-e év végéig a rezsicsökkentést az önkormányzatoknak, vagy valamilyen kompenzációt vezessenek be – erről a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Dukai Miklós beszélt egy konferencián, írja az Rtl.hu.

Rezsicsökkentés nélkül augusztus 1-jétől hirtelen háromszorosára-négyszeresére emelkedne az önkormányzatok villanyszámlája. Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő szerint ha a kormány nem hosszabbítja meg a rezsicsökkentést, akkor kompenzálnia kellene a településeket a rezsicsökkentés utáni időszakban. Arról beszélt, hogy ha se rezsicsökkentés, se kompenzáció nem lesz, akkor három hónap után „minden önkormányzatnak égni fog a lába alatt a talaj”.

Szintén pénteki hír, hogy ugyan nem lepte meg a balassagyarmati polgármestert, hogy a kormány kizárja az önkormányzatokat a rezsicsökkentésből, de „elég erős rémületet” érzett a számítások elvégzése után. Csach Gábor levelet írt Varga Mihálynak és Palkovics Lászlónak, melyben az önkormányzatok számára a teherbíró képességükhöz igazodó kompenzálást kért.

A tavaszi közbeszerzésen nyertes áramszolgáltató az eddigi ár közel négyszereséért kötött volna csak szerződést Balassagyarmattal és a környező településekkel. Ezt elvetették az önkormányzatok, és csak egyéves ajánlatkérést terveznek.

Városi szinten azonban nem a villany, hanem a gázár növekedése az igazi horror, főleg azért, mert az a szerződésük októberben lejár. „Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400–540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is. Minden szempontból jó lenne, ha véget érne a háború” – mondta Balassagyarmat polgármestere.

Nemrég Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is arról beszélt a Hvg360-nak, komoly gondot okoz a városának, hogy kigazdálkodja az önkormányzatok rezsicsökkentésének eltörlését. „A villamos energia árának ilyen brutális emelkedését (…) nem tudjuk kigazdálkodni” – mondta.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter június elején jelentette be, hogy az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek ki kell lépniük a rezsivédelemből, és a jövőben csak a családok számára maradhat az elérhető. Később Orbán Viktor azt mondta, a kisvállalkozások benne maradnak a rezsivédelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!