Cser-Palkovics András: Szakmailag indokolható lenne, hogy az ügyeleti orvosi ellátás is elkerüljön a településektől

2022. június 10. – 07:11

frissítve

Cser-Palkovics András: Szakmailag indokolható lenne, hogy az ügyeleti orvosi ellátás is elkerüljön a településektől
Cser-Palkovics András a Fidesz–KDNP kampányzáró rendezvényén Székesfehérváron 2022. április 1-jén – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly gondot okoz a fideszes vezetésű Székesfehérvárnak is, hogy kigazdálkodja az önkormányzatok rezsicsökkentésének eltörlését. Cser-Palkovics András polgármester a Hvg360-nak adott interjúban arról beszélt, hogy azokon a területeken ki tudják gazdálkodni a pluszterheket, ahol megkapják az állami kompenzációt. Ilyen például a távhő. Nagy gondban vannak viszont a vízműveknél. „Tavaly még nyereséges volt a cég, most egymilliárdos veszteséggel kalkulálunk, ami duplájára, triplájára is nőhet a következő években.”

„A villamos energia árának ilyen brutális emelkedését pedig nem tudjuk kigazdálkodni”

– jelentette ki Cser-Palkovics.

A székesfehérvári polgármester továbbra is azt gondolja, hogy a nagyvárosok működése elképzelhetetlen lenne az iparűzési adó nélkül, mint ahogy a gépjárműadó egy részét is visszaadná a települési önkormányzatokhoz: „oda, ahol a közlekedési problémákat meg kell oldani”. Továbbá az építésigazgatás sincs jó helyen az államnál szerinte.

A kritikái ellenére nem ért egyet azzal az ellenzéki oldalról gyakran megfogalmazott állítással, hogy a kormány hatalmi érdekekből kiüresítette az önkormányzatokat. „Én inkább az átalakítás szót használnám” – fogalmazott Cser-Palkovics. Szerinte a kormányablakok például jól működnek.

„Sőt szakmailag indokolható lenne, hogy például az ügyeleti orvosi ellátás is elkerüljön a településektől, és az állam szervezze meg.”

Azt is hozzátette, hogy nemcsak elkerültek feladatok, hanem kaptak is újabbakat: például a korábbi megyei múzeumok, könyvtárak is a nagyvárosokhoz kerültek.

„Azt azonban nem hiszem, hogy az átalakítás hatalmi érdekek miatt történt. Inkább abból a megfontolásból, hogy a vélelem szerint az állami rendszer rugalmasabbá tudja tenni a beruházások ösztönzését” – mondta a székesfehérvári polgármester. Azt gondolja azonban: ha nem kell engedélyt kérni egy lakóépületre, vagy ha kevesebb autót kell telken belül elhelyezni, lehet, hogy „pillanatnyilag ösztönözzük a lakásépítést, de néhány év múlva ellehetetlenítjük az életünket, óriási társadalmi feszültségeket okozva”.

Az interjúban szó esett az országos politikai kérdésekről is. Cser-Palkovics szerint hiba volt Hadházy Ákos részéről, hogy nem ment be a parlament nyitóülésére, mint ahogy az is, hogy Gyurcsány Ferenc törvénytelennek nevezte a kormányt. „De az igaz, hogy a mindenkori hatalomnak kell leginkább gesztusokat gyakorolnia” – tette hozzá, mint ahogy a közmédia elfogultságát is kontraproduktívnak tartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!