Megrémült Balassagyarmat fideszes polgármestere, miután kiszámolta a település jövő évi rezsiszámláit

2022. június 24. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lepte meg a balassagyarmati polgármestert, hogy a kormány kizárja az önkormányzatokat a rezsicsökkentésből, de „elég erős rémületet” érzett a számítások elvégzése után.

Csach Gábor levelet írt Varga Mihálynak és Palkovics Lászlónak, melyben az önkormányzatok számára a teherbíró képességükhöz igazodó kompenzálását kért. A fideszes városvezető a 24.hu-nak elmagyarázta, hogy milyen változást jelentene a településnek, ha kiesnének a rezsicsökkentésből.

A tavaszi közbeszerzésen nyertes áramszolgáltató az eddigi ár közel négyszereséért kötött volna csak szerződést Balassagyarmattal és a környező településekkel. Ezt elvetették az önkormányzatok, és csak egyéves ajánlatkérést terveznek. A számításokkor intézményenként külön vették a gáz- és áramköltségeket, így a kormánypárti polgármester szerint még egyértelműbben átlátható, hogy milyen költséggel járna az önkormányzatok kizárása a rezsicsökkentésből.

„Az energetikailag felújított bölcsődék esetében 2,1 milliót fizetünk a gázért éves szinten. Ez jövőre, a mostani piaci árszinten 9,5 millió forint lenne, a villany ára pedig háromszorosára nőne, ha nem változik semmi”

– mondja Csach Gábor.

Városi szinten azonban nem a villany, hanem a gázár növekedése az igazi horror, főleg azért, mert az a szerződésük októberben lejár. „Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400–540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is. Minden szempontból jó lenne, ha véget érne a háború” – mondta Balassagyarmat polgármestere.

Nemrég Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is arról beszélt a Hvg360-nak, komoly gondot okoz a városának, hogy kigazdálkodja az önkormányzatok rezsicsökkentésének eltörlését. „A villamos energia árának ilyen brutális emelkedését (…) nem tudjuk kigazdálkodni” – fogalmazott Cser-Palkovics.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter június elején jelentette be, hogy az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek ki kell lépniük a rezsivédelemből, és a jövőben csak a családok számára maradhat az elérhető. Később Orbán Viktor azt mondta, a kisvállalkozások benne maradnak a rezsivédelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!