Egy bejelentés háttere: Ausztria márciusban nem importált és finomított orosz kőolajat

2022. április 21. – 13:42

frissítve

Egy bejelentés háttere: Ausztria márciusban nem importált és finomított orosz kőolajat
A schwechati olajfinomító látképe Fotó: Igor Zarembo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az OMV klasszikusan „tengeri” olajjal működtetett finomítókkal rendelkezik.

Ausztria márciusban leállította az oroszországi olajimportot és az onnan származó kőolaj finomítását – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat csütörtökön.

Mint az MTI írja, az osztrák cég képviselője azt mondta, hogy az OMV osztrák schwechati és német burghauseni finomítóiban mindig is meglehetősen csekély volt az orosz kőolaj részesedése. A hírügynökségi jelentés nem említi, de valójában az OMV-csoportnak van még egy finomítója, a Petrobrazi Refinery Románia délkeleti részében, Ploiesti mellett.

Március folyamán mindenesetre a német és az osztrák finomítói mennyiségeket máshonnan származó kőolajjal pótolta a cég. – közölte az OMV.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint

Kazahsztán hosszú évek óta Ausztria legfontosabb olajszállítója, ezt Líbia és Irak követi.

Ez a három ország fedezi Ausztria olajimportjának 80 százalékát. Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint 2021-ben az Ausztriába szállított 596 ezer tonna kőolajnak a 7,8 százaléka származott csak Oroszországból.

Ettől függetlenül nem szabad lebecsülni az osztrák lépéseket. Miképpen a TASZSZ is megjegyzi, Ausztria továbbra is nagy mértékben függ az orosz földgáztól, behozatalának 80 százaléka származik Oroszországból, ezért az osztrák hatóságok kizárják az orosz gázembargó lehetőségét. Korábban mi is írtunk arról, hogy az OMV 1968 óta importál orosz gázt, amikor 2018-ban az orosz-osztrák gázkapcsolatok 50 éves születésnapját ünnepelte, akkor hangzott el, hogy csak az osztrák OMV már 330 milliárd köbmétert vásárolt.

Emellett az OMV bevásárolt a Juzsno-Ruszkoje gázmezőbe is, ahol egy kilométer mélyen becslések szerint ezer milliárd köbméter gáz található, de a háború hatására ezt az üzletet az osztrák cég elhagyta.

Az olajiparban azért függetlenebb Ausztria, mert a Bécs melletti Schwechat egy tengerparti finomítónak tekinthető. Ausztriának nincs tengerpartja, de Schwechat csak tengeri olajat dolgoz fel, olasz kikötőkkel van összekötve.

Aki Bécsből hazafelé megfigyeli a schwechati technológiát, még valamit megfigyelhet, Százhalombattával ellentétben, itt egy rakásban helyezkednek el a csövek, ami racionális, olcsóbb az anyag áramoltatása. A magyarázat ennyi: paranoia. A nyugatiak nem féltek az ellenséges bombázásoktól, a keletiek igen, jó messze helyezték el egymástól az egységeket, drága is lett a gyártás.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!