Engedélyezte a GVH, hogy Tiborcz István beszálljon a Kopaszi-gáttal szemben épülő városnegyedbe

2022. április 19. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy hét alatt jóváhagyta, hogy Tiborcz István bevásárolja magát a Kopaszi-gát projektbe – vette észre a 444. A GVH április 19-i döntése alapján „vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn”, vagyis nincs akadálya, hogy a miniszterelnök vejének cége, a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Főnix Magántőkealap bevásárolja magát a Kopaszi Gát Kft.-be. Tiborcz ezzel betársult a marketes Garancsi István és a Mol-vezér Hernádi Zsolt mellé.

A Főnix Magántőkealap közvetett egyedüli negatív irányítást szerez a Kopaszi Gát Kft.-ben, ami azt jelenti, hogy az irányító önálló döntéshozatalra nem, csak a döntéshozatal blokkolására képes. Tiborcz márciusban vette meg a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt.-t, erről itt írtunk részletesen.

Az ügylet így néz ki:

  • a Főnix a Diófáé,
  • a Diófa a Tarragonáé,
  • a Tarragona a BDPST-é,
  • a BDPST pedig Tiborczé.

Garancsi István érdekeltségei portugál cégektől vették meg az 56 hektáros földterületet 2016-ban, ahol Budapest egyik legnagyobb ingatlanberuházása indult. Később a katari uralkodócsalád is beszállt a projektbe, őket 2020 decemberében vásárolták ki Garancsiék. A katariaknak egyszerűen nem jutott elég energiájuk a projektre, és emiatt távoztak.

A Kopaszi Gát Kft. úgy hirdeti a projektet, a BudaPartot, mint „egy különleges és egyedi városnegyed, a vízparti, természetközeli nyugalom és az innovatív, városi infrastruktúra tökéletes találkozása”.

„Egy olyan világ, ahova egyszerűen jó tartozni, kivételes közösség és egyedülálló élettér – egy lélegzetelállító helyen.”

Ebben a cikkben mutattuk be, hogy a túlzott beépítés miatt Újbuda egyre élhetetlenebbé válik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!