„Csak a villanyszámlára elég” a kis kutak literenkénti 20 forintos támogatása az érdekvédelmi szervezetük szerint

2022. április 1. – 05:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak a villanyszámlára elég”, arra, hogy nyitva maradhassanak, mondta a kis benzinkutak literenkénti húszforintos állami támogatásról a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak. A szövetség elnöke, Egri Gábor szerint lényegében az arra jogosult 300-400 benzinkút mindegyike beadta a támogatási kérelmét. Most még az az elbírálás és a hiánypótlás zajlik, az utalások még nem kezdődtek meg, írja az MTI.

Az elnök szerint továbbra sem tiszta nekik az a jogszabálynak, ami szerint az adóhatóság alkalmanként 15 millió forintra is büntetheti azokat a benzinkutakat, amelyeknél engedik, hogy arra nem jogosult járművel tankoljanak az ársapkás üzemanyagból. Szerinte a probléma az, hogy a töltőállomásoknak nincs joguk és eszközük ellenőrizni a sofőrök papírjait, a bírság viszont őket sújtaná. Erről tájékoztatást kértek az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, de egyelőre nem kapták meg.

A kormány március 10-én jelentette be legutóbbi határozatait a benzinárstop ügyében, miután előző nap roham alakult ki a kutakon. Csökkentették a benzin jövedéki adóját, a 7,5 tonna feletti gépjárművek csak kijelölt üzemanyagkutakon (nagynyomású, 80 liter/perc feletti átfolyási sebességű kútfejen) tankolhatnak.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra, tehát május közepéig hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!