Érdekvédelmi szervezetet alapítottak a kis benzinkutak tulajdonosai, áfacsökkentést kérnek a kormánytól

2022. február 21. – 18:29

Másolás

Vágólapra másolva

Megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége, amely a bezinárstop anyagi következményeivel nehezen megbirkózó, kisebb benzinkutakat tömörít – tájékoztatta a szervezet a Telexet.

„A Szövetség lefedi az ország teljes területét, Abonytól Nyíregyházáig, Sátoraljaújhelytól Szegedig. A kormányzattal együtt keressük a probléma közös megoldását” – írták.

A tagok által elfogadott első közös nyilatkozat szerint a kis benzinkutak 10 ezer család megélhetését biztosítják. A tömeges csőd elkerülése érdekében arra kérik a kormányzatot, hogy tegyék áfamentessé a jövedéki adót és javasolják az üzemanyagok áfájának 5 százalékra csökkentését.

Elértük telefonon Egri Gábort, az Envikut Kft. tulajdonosát, aki a kezdeményezés egyik motorja volt, aki elmondta: hétfőn volt a szövetség első közgyűlése, amelyen az alapszabályt elfogadták és megválasztották a tisztségviselőket. Az első gyűlésen mintegy 300 kút képviselői voltak jelen, mint mondta, az a magyar kúthálózat 15 százalékát jelenti nagyságrendileg. Kedden tervezik felvenni a kapcsolatot a kormánnyal és tárgyalást kezdeményezni arról, hogyan lehetne méltányosabbá tenni az árstopot a kutasok számára.

Mint Egri mondta, a jövedéki adó szintjét ugyan nem lehet lejjebb szállítani az uniós szabályok értelmében, de a kormány azt megtehetné, hogy legalább az áfát csökkenti ebben a kritikus időszakban, illetve hogy legalább az árnak azt a részét, amit a jövedéki adó tesz hozzá, ne áfáztassa. A kutasok csak a hatályos törvényeknek megfelelő hatósági árképzést kérnek, magyarázta, ugyanis a hatósági árakról szóló jogszabály szerint úgy kell megállapítani a a rögzített árat, hogy az még biztosítsa hatékonyan gazdálkodó kereskedő megélhetését. Ezzel szemben jelenleg a beszerzési ár az eladási ár fölött van.

Orbán Viktor évértékelőjén jelentette be, hogy három hónappal meghosszabbítják a novemberben bevezetett beninzár-stopot. Ez azt jelenti, hogy legalább május közepéig 480 forint marad a 95-ös benzin és a dízel literenkénti ára, ami a kisebb kutaknak anyagi katasztrófát jelent. Azokat a kutakat, amelyek nem tudnának így üzemelni, az erre bejelentkező nagy piaci szereplők, például a Mol tudná átmenetileg átvenni, bár azt nem tudni, hogy ez hogyan zajlana, miközben a kutasok egyre elkeseredettebbek a kialakult helyzet miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!