2014 óta nem látott szintre lökte a kőolaj árát az ukrán válság

2022. február 22. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2014 óta nem látott magasságba ért a kőolaj világpiaci ára kedden az ukrán válság miatt, karnyújtásnyira kerültünk a százdolláros hordónkénti ártól – írja a Reuters.

A Brent nyersolaj 2%-kal drágult, a nap folyamán 97,32 dolláron állt kora délután, de a napi maximuma ennél is magasabb, 99,50 dollár volt. 2014 szeptembere óta nem kellett ennyit fizetni a nyersanyagért. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj péntekhez képest 2,96 dollárral, 3,3%-kal drágulva 94,03 dollárra ugrott. A WTI ára kedden hétéves csúcsot ért el, 96 dolláron tetőzött. A fosszilis energiahordozók világpiaci ára eleve jóval magasabb szinten áll, mint amihez a Covid-időszak előtt hozzászoktunk, mivel a kínálat nem zárkózott olyan gyorsan fel, ahogyan a kereslet nőtt, de a gazdasági hatásokat most tovább súlyosbítják a politikaiak, konkrétan a háborús fenyegetés.

A kőolajon felül a földgáz piacát sem hagyja érintetlenül a konfliktus, Németország például felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezési eljárását a kialakult helyzet miatt, így az európai gázszűkösség még tovább nyúlhat. Az Északi Áramlat üzembe helyezésének felfüggesztésére válaszul Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanács elnökhelyettese arról tweetelt: hamarosan akár a kétezer eurót is elérheti a földgáz ezer köbméterenkénti ára, és üdvözölte az európaiakat a „szép új világban”.

Az ukrán válság eszkalációja nem csak energiaárakon érződik, a hatások a magyar tőzsdéig elnyúltak, illetve a rubel árfolyamának sem tett jót, hogy a nyugati országok súlyos szankciókra készülnek Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!