Bezuhant a magyar tőzsde, és nőtt az olaj ára is, miután Putyin katonákat küldött az ukrán szakadár területekre

2022. február 22. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Putyin orosz katonákat küldött békefenntartóként a szakadár területre, az orosz–ukrán válságot a tőzsde is jelentősen megérezte: zuhantak az orosz részvények, az olaj ára pedig nőtt, írja a Der Spiegel és a Wall Street Journal.

Az orosz csapatok kiküldése után az orosz irányadó részvényindex a legnagyobb napi százalékos csökkenést érte el 2014 márciusa, a Krím félsziget orosz inváziója óta. Az ország irányadó indexe 10,5 százalékot esett. A politikai konfliktus más országokat is érintett: a vezető német index, a Dax például nagyjából 3,5 százalékkal csökkent. Az amerikai tőzsdék hétfőn zárva tartottak.

Mint arról a Portfolio írt, az ukrán helyzet a magyar tőzsdén is meglátszott. Az OTP a nyitás után 9,5 százalékot zuhant, a magyar tőzsdén a BUX kedd reggel 9-kor 6,3 százalékos mínuszban állt, estek a Mol részvényei is.

Az ukrán helyzet domináns kérdéssé vált az ázsiai tőzsdén is, a hongkongi Hang Seng index 3 százalék körüli veszteséget hozott. Az ázsiai UBP vezető közgazdásza, Carlos Casanova azt mondta, az orosz döntés után sokkal közelebb kerültek a szankciók és a beavatkozás lehetősége, így „ez természetesen jelentősen rontja a hangulatot a tőzsdén is”. Casanova olyan súlyosabb gazdasági következményekről beszélt, mint a részvények eladása és az olajárak növekedése.

Az olajpiacot már a hétfői döntés után érintette a válság, a Brent olaj hordójának ára egyik napról a másikra 2,4 százalékkal nőtt, míg az amerikai WTI olaj ára 2,9 százalékkal emelkedett. Az orosz rubel sem úszta meg Putyin döntését, értéke csaknem 3 százalékot csökkent az euróval szemben.

Mint arról hétfőn írtunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a dokumentumot hétfő este, amivel elismerte két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, Donyeck és Luhanszk függetlenségét. Tévébeszédében szólt az ukrajnai helyzetről, hosszas történelmi felvezetéssel a bolsevikokat ostorozta, majd azt mondta, Ukrajna külső, nyugati irányítás alá került. „Oroszországnak minden joga megvan, hogy gondoskodjon a saját biztonságáról. Pontosan így fogunk tenni” – jelentette ki. A két kelet-ukrajnai szakadár terület orosz elismerése alapvetően új helyzetet teremt, erről itt írtunk bővebben.

Putyin lépését az USA, a NATO és az ENSZ is törvénytelennek nevezte, ezt ebben a cikkünkben részleteztük. Oroszország hétfőn úgynevezett békefenntartó egységeket is küldött a szakadár területekre, a szemtanúk szerint felbukkanó tankokról és hadoszlopokról, mindezek hatásáról pedig ebben a cikkben olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!