Tüntettek Szlovéniában az ellen, hogy magyar szereplők vásárolják meg a legnagyobb szlovén szállodacsoportot

2022. február 8. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Piros-fehér-zöld színekkel tiltakoztak országuk magyaroknak való kiárusítása ellen Szlovénia több városában, és a ljubljanai törvényhozás épületét is a magyar trikolór színeivel világították meg a tüntetésen – írja az Euronews. A demonstrálók az ellen tiltakoznak, hogy az évente hatszázezer vendéget elszállásoló, Szlovénia legnagyobb turisztikai csoportjának számító Sava Groupot egy kétfős magyar cég, a budapesti Atlantis Property vásárolhatja meg, amit Jellinek Dániel magyar ingatlanbefektető cége finanszíroz.

Január végén elsőként írtuk meg a Telexen, hogy a Jellinek tulajdonában álló Diófa Alapkezelő tárgyalásokat folytat a luxemburgi székhelyű York Global Finance Offshore vállalattal annak 43,2 százalékos kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásáról. A Sava Group többségi tulajdonosa egyébként a szlovén állami vagyonkezelő, ami korábban maga is megegyezett a Yorkkal a kisebbségi tulajdonrész megvásárlásáról, de az utolsó pillanatban elállt az üzlettől.

A Sava-csoporthoz tizennyolc szálloda, öt apartman, négy kemping és két luxuskemping tartozik összesen 3000 szállodai szobával és 1200 kempinghellyel. A csoporthoz tartozik még tíz wellnessközpont, öt aquapark nyolcvannégy medencével és huszonöt csúszdával, éves bevétele pedig összesen nagyjából 100 millió euró, átszámolva 35,5 milliárd forint. A szlovén állam többségi tulajdonosként 2017 és 2020 között a bevételekhez képest nagy összeggel, összesen több mint 70 millió euróval (25 milliárd forint) fejlesztette a csoporthoz tartozó szálláshelyeket.

Az állami vagyonkezelő néhány évvel ezelőtt kezdte el felvásárolni a Sava-csoportot, akkor nemzeti érdekek védelmére hivatkozva jutottak el végül odáig, hogy a cégcsoport többségi tulajdonosává váltak. A luxemburgi York Funding korábban szintén át akarta venni a csoport vezetését, ezért eleinte ők is többségi tulajdont próbáltak szerezni, de a vagyonkezelő nem akarta sem a saját részét eladni, sem a York kisebbségi tulajdonrészét kivásárolni. Végül mégis megegyeztek arról, hogy az állam megveszi a York 43 százalékos részesedését, de az utolsó pillanatban ettől elálltak.

A szóban forgó üzletben a névleges vevő a tavaly még 2 millió eurós vagyonnal sem rendelkező budapesti Atlantis Property, aminek tulajdonosa és igazgatója Komonczi Zsolt üzletember. Ő szorosan kötődik a 2010 óta felfutó kormányközeli üzleti körökhöz és annak a – Tiborcz István köreihez sorolható – Szivek Norbertnek a cégeiben volt igazgató, aki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezette korábban. A finanszírozó pedig a hírek szerint a Jellinek Dániel-féle Diófa Alapkezelő lenne. Szlovén lapok arról írtak, Jellinek Dániel Tiborcz Istvánon keresztül szorosan kötődik Orbán Viktorhoz, ez viszont azért túlzás: Jellinek korábban ugyan valóban üzletelt Tiborcz Istvánnal (tőle vásárolta az Appeninn Nyrt.-t), de vagyonát eredetileg nem a kormányzati körökkel szorosan összefonódva szerezte. Vele szemben viszont az Atlantist vezető Komonczi Szivek Norberthez fűződő kapcsolata miatt inkább kormányközeli szereplőnek tűnik.

A készülő üzlet érdekessége abban fogható meg, hogy a szlovén állami vagyonkezelő változtatni látszik korábbi stratégiáján, és úgy néz ki, az Atlantis Propertynek hajlandó eladni többségi tulajdonrészét. Erre utal egyrészt az, hogy a vagyonkezelő 2022-es gazdálkodási tervében már nem szerepel a Sava-csoport, másrészt az, hogy az Atlantist finanszírozó Jellinek Dánielnek valószínűleg nem érné meg a kisebbségi tulajdonrész megvásárlása, csak ha az egész csoport az övé lenne.

A szlovén turisztikai dolgozók szakszervezete ezért szervezte február negyedikére az ország több városába is az ország „kiárusítása” elleni tüntetést. A demonstrálók kiemelték, hogy a szlovén Janša-kormány régóta jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, és az utóbbi években ennek megfelelően több magyar cég is akadályok nélkül terjeszkedhetett Szlovéniában.

A tüntetés szórólapja Orbán Viktorral és Janez Janša szlovén miniszterelnökkel
A tüntetés szórólapja Orbán Viktorral és Janez Janša szlovén miniszterelnökkel

A mostani tüntetéseknek politikai színezetük is van, áprilisban ugyanis nemcsak Magyarországon, de Szlovéniában is választásokat tartanak. Janša jobboldali-populista Szlovén Demokrata Pártja ugyan vezet a közvélemény-kutatásokban, de a szétforgácsolódott ellenzéki pártok minden bizonnyal megszorongatják majd a választáson.

A szlovén ellenzéknek pedig pont az az egyik legnagyobb kritikája a Janša-kormánnyal szemben, hogy az hatalmának megőrzése érdekében kiárusítja az országot többek között az Orbánhoz kötődő magyar tőkéseknek. Nemrég például a Mol vette meg az osztrák OMV szlovén benzinkútjait, a közszféra alkalmazottainak januártól a cég kútjain kell tankolniuk, az OTP pedig szintén az utóbbi időben vált piacvezetővé Szlovéniában. A magyar cégek a régión belül kifejezetten aktívnak számítanak Szlovénia piacán vállalatfelvásárlásban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!