Állami hitel az Appeninn Nyrt.-nek: egy ügylet, ami sokat elárul az ingatlanfejlesztők mostani törekvéseiről

2021. december 9. – 09:38

Állami hitel az Appeninn Nyrt.-nek: egy ügylet, ami sokat elárul az ingatlanfejlesztők mostani törekvéseiről
A Magyar Fejlesztési Bank székháza – Fotó: Róka László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Refinanszírozta meglévő hitelállományát az Appeninn Nyrt. egyik leányvállalata. Miért érdemes a cégeknek lecserélniük a piaci projekthiteleket?

Maga a bejelentés így szól: az Appeninn E-Office Zrt. (a tőzsdén jegyzett Apeninn Nyrt. egyik leányvállalata) 25,5 millió eurót (9,3 milliárd forintot) meghaladó hitelszerződést kötött az MFB Zrt.-vel. Az új hitelkeret-szerződés megkötésével a cég kiváltotta két korábbi hitelét, ezeket részben az Erste Bank Zrt.-vel, valamint az Erste Bank Zrt. és MFB Zrt. konzorciummal még 2018-ban kötötte a cég.

Most az állami MFB Zrt. egy december 8-án megkötött megállapodással 25,5 millió eurós, 20 éves futamidejű hitelkeret-szerződést írt alá.

Egykoron Tiborcz, újabban Jellinek

A cég tulajdonosairól tavaly májusban még az Indexben írtunk részletesebben. Az Appeninn háttere változatos, eredetileg Ádámosi György, majd Mészáros Lőrinc, végül Tiborcz István birtokolta a legfontosabb részesedést, de tavaly májusban Tiborcz is kiszállt (éppen az volt az indok, hogy ne legyenek állami kapcsolatai, támogatásai a Club Aligába is beszálló cégnek).

Három új tulajdonos érkezett:

  • Jellinek Dániel (Indotek) egyik cége, az Avellino;
  • az erdélyi származású, a Bayer Construct nevű cégről ismert építőipari vállalkozó, Balázs Attila érdekeltsége (Zinventive Zrt.);
  • és az OTP Ingatlanbefektetési Alap lettek a meghatározó tulajdonosok.

Ráadásul a cég a 4iG Nyrt.-től igazolt új vezérigazgatót, Bihari Tamás személyében.

Miért kellett hitelezőt cserélni?

Az Appeninn mint komoly ügyfél elvesztése biztosan fáj az Erstének, de annyiban nem meglepő a változás, hogy ma ilyen folyamatok zajlanak az ingatlanfejlesztőnknél.

Aki csak tudja, állami forrásból finanszírozza magát. Ez főleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramját (NKP) jelenti, de az MFB is hitelez.

Az ismert csoportok közül a Market, a Cordia, az Appeninn, a Wing, illetve a Sky Green Buildings is vett fel NKP-t. Az ingatlanosok és egyébként más nagyvállalatok is azért kezdtek el a banki hitelek helyett kötvényesíteni, mert bár a kötvény nem olcsóbb, de a kötvényhez alacsonyabb fedezettség kell, és hosszabb a futamidő. Vagyis az ingatlanos azért szereti, mert ha még többet is fizet, de jobban jön ki, hosszabb távon egyenletesen lehet törleszteni, és a fedezeteket közben másra is lehet hasznosítani.

Euróban

A projektfinanszírozás jellemzően itthon is euróelszámolású, az irodák bérlői euróban meghatározott díjat fizetnek, így ezen a piacon a projekthitelek is eurósak. Akinek van anyavállalata, amely egy eurós piacon tud finanszírozást szerezni, ő, feltéve, ha nem kap állami forrást, sokszor otthonról, kisebb kamattal vesz fel hitelt, vagy otthon (Németországban, Ausztriában) kötvényesít.

Akinek azonban nincsen anyavállalata, az próbál hosszú és lehetőleg állami kapcsolatot keresni, az Appeninn ebben különösen szerencsés, mert ő az MNB és az MFB ágán is kapott finanszírozást.

Léggömb helyett egyenletesen

Végül egy technikai elem, amire a közlemény is utal. A fejlesztők azt szeretik, ha szépen, egyenletesen lehet törleszteni. A projekthiteleknél amúgy jellemző a bullethitel (léggömb, vagy golyó lehet a fordítás), amikor egy adott ponton nagy, koncentrált törlesztés jelentkezik, de az Appeninn most az közölte, hogy ezt lecserélte:

A korábbi hitelek kiváltására elsősorban azért került sor, mert az Erste Bank Zrt., valamint az Erste Bank Zrt. és MFB Zrt. konzorciummal fennálló hitelszerződések jellegüket tekintve nem annuitás konstrukción alapultak. A kiváltandó hitelszerződések bullet jellege következtében pedig az elkövetkező években jelentősen emelkedett volna ezen kölcsönök törlesztőrészlete.

„Ezzel szemben az MFB Zrt. által nyújtott új hitel, a közel 20 éves futamidő alatt arányosabb törlesztőrészlet fizetését teszi lehetővé. Mindennek köszönhetően a cég likviditásmenedzsmentje kiegyensúlyozottabbá válik, mentesülve az egyszeri nagyobb tőketörlesztés kockázata alól. Mindezek mellett az MFB Zrt.15 millió euró összegű, beruházási célokra fordítható hitelkeretet biztosít az Appeninn E-Office Zrt. részére, a társaság akvizíciós célkitűzéseinek megvalósítására használhatja fel az új finanszírozási forrást.”

Vagyis a szép hosszú szerződés a következőkét évtizedben tág teret nyit a fejlesztőnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!