Letartóztatták Mikó Istvánt, aki korábban biztonsági őrökkel szerette volna átvenni a Dunaferr irányítását

2022. január 12. – 07:41

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu értesülése szerint Mikót december 18-án tartóztatták le, de az nem világos, hogy milyen ügyről van szó.

A 24.hu értesülése szerint december 18-án letartóztatták Mikó Istvánt, akinek a neve a Dunaferr-botrányban bukkant fel, amikor tavaly áprilisban egy biztonsági emberekből álló csapat megpróbálta átvenni a dunaújvárosi vasmű területét.

Az ISD Dunaferr (az egykori Sztálin Vasmű) zavaros történetéről tavaly nagyon sok cikket írtunk. Leírtuk, hogy egy teljes térség, 4500 közvetlen munkavállaló, családtagokkal, beszállítókkal pedig közel 25 ezer ember egzisztenciája a tét. A társaságnak nincsenek elfogadott mérlegei, kellő számban igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjai, közgyűlés által választott vezetői, a dolgozóknak nincs kollektív szerződésük, a bérek akadoznak, a társaság képtelen közgyűlést tartani. Pedig a magas termékárak miatt kifejezetten kedvező lett volna az acélipari környezet – igaz, tavaly a nagyon magas energiaárak újabb problémát is jelentettek.

Ebben a helyzetben több csapat is a Dunaferr törvényes irányítójának gondolta magát:

  • Házon belül Jevgenyij Tanhilevics és más volt menedzsmenttagok vannak.
  • De a cég vezetésében még törvényesen bent levő ukrán kör is jogot formálna a vezetésre, legfontosabb emberükkel, Szergej Tarutával interjút is készítettünk.
  • Végül volt egy pont, amikor Mikó Istvánék is megjelentek a cégnél, és egy jogi megbízást lobogtatva magukat nevezték törvényes képviselőnek.

A 24.hu értesülése szerint tehát utóbbi kör vezetőjét, vagyis Mikót fogta el a rendőrség, mert a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint Mikó István vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozásban gyanúsított, három másik személlyel együtt, ám csak ő van előzetesben.

Ennél pontosabban nem tudta meg a lap, hogy milyen ügyről van szó, mert az eljárás érdekeire hivatkozva a nyomozó hatóság nem adott tájékoztatást a részletekről.

A KNYF szerepe azért érdekes, mert a főügyészség csak a köztársasági elnök, miniszterelnök, kormánytag, államtitkár vagy rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjai működésével kapcsolatban elkövetetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlása ügyében illetékes.

A lap próbált interjút kérni Mikó Istvántól a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán keresztül, ám ő nem vállalta a nyilatkozatot.

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint december 18-án első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság, december 27-én másodfokon a törvényszék döntött a férfi letartóztatásáról.

Később Mikó István is megszólalt, mint a 24.hu írta, levelében tagadta, hogy elkövette volna a bűncselekményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!