Ismét emelte az irányadó kamatot a jegybank

2021. december 30. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb 20 bázisponttal magasabban, 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön – írja az MTI.

A múlt héten ugyancsak 20 bázisponttal, a megelőző két héten pedig 30 és 20, azt megelőzően kétszer 40 bázisponttal emelte az irányadó kamatát a jegybank a csütörtöki tendereken. A monetáris tanács még a novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól.

Az egyhetes betéti tenderek kamatai egy olyan kamateszköz, amely átvette a piacon a valódi iránymutatást. Az MNB-nél nem a lakosság vagy a cégek, hanem a többi bank tud betétet elhelyezni, jó esetben korlátlan mértékben a szabad likviditásukból. Itt gyorsabb az emelési ütem, gyakrabban (hetente, csütörtökönként) is kell dönteni, és amilyen inflációs és forintárfolyamszámokat látunk (az MNB az elsőre figyel inkább), nem is lehetne nem emelni.

A legutóbbi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,40 százalékra.

A kamatokról ebben a cikkben írtunk bővebben, azt pedig legutóbb itt elemeztük, hogy az MNB egy ideje a világtrendeket követve laza jegybankból egyre konzervatívabb jegybanki működésbe váltott, mindezt pedig az infláció elleni harc jegyében tette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!