Az MNB újabb 30 bázisponttal megemelte az egyhetes betéti tender kamatát

2021. december 16. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Megint kamatot emelt az MNB – újra harminc bázisponttal, így az egyhetes betéti tender kamata csütörtökön 3,6 százalékra ugrott, írja az MTI.

A bank az előző két hétben 20-20, azelőtt kétszer 40 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát.

Az egyhetes betéti tenderek kamatai egy olyan kamateszköz, amely átvette a piacon a valódi iránymutatást,. Az MNB-nél nem a lakosság, vagy nem a cégek, hanem a többi bank tud betétet elhelyezni, jó esetben korlátlan mértékben a szabad likviditásukból. Itt gyorsabb az emelési ütem, gyakrabban (hetente, csütörtökönként) is kell dönteni, és amilyen inflációs és forintárfolyamszámokat látunk (az MNB az elsőre figyel inkább), nem is lehetne nem emelni.

Közben az MNB kedden 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot is, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra. Ilyen lépés mindig a hónap második felében, havonta egyszer, keddenként történik, itt látható az idei menetrend. A bank monetáris tanácsa novemberben jelentette be, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól.

A kamatokról itt írtunk bővebben, azt pedig legutóbb itt elemeztük, hogy az MNB egy ideje a világtrendeket követve laza jegybankból egyre konzervatívabb jegybanki működésbe váltott, mindezt pedig az infláció elleni harc jegyében tette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!