A lakásépítő cégek háromnegyede áremelésre készül

2021. december 17. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

A lakásépítő cégek 76 százaléka küzd munkaerőhiánnyal és 72 százalékuk pedig ennek megfelelően áremelésre készül – írja Világgazdaság a GKI Gazdaságkutató Zrt. építőipari felmérésére hivatkozva. A cég húsz éve készít elemzéseket az ágazatról, eddig még soha nem tapasztaltak ilyen mértékű áremelési törekvést.

Az év első kilenc hónapjában már 9,2 százalékkal növekedtek az építőipari termelői árak, és ez annak ellenére folytatódni látszik, hogy a járvány és egyes állami beruházások lemondása miatt a megrendelések értékelése romlott. A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése is romlott, ez most decemberben kilenc havi mélypontot ért el.

Az egész építőiparban a cégek 57 százaléka szenved munkaerőhiánytól, de az anyag- és kapacitáshiány, illetve a vevők rossz fizetési fegyelme is komoly probléma az ágazatban. Egy felmérés szerint 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség jövőre az iparágban, hogy csillapodjon a hiány.

Az építőipari nyersanyagok ára egyébként már idén is brutálisan növekedett, egy kormányzati felmérés sok terméknél 80-120%-os drágulást talált, egy másik kimutatás szerint a faanyagoknál ez 160% volt. Orbán Viktor emiatt még július elején jelentette be, hogy kiviteli tilalommal és extraprofitadóval próbálják meg a drágulást megállítani, eddig mérsékelt sikerrel. A jövő év elejére becsült 10-30%-os építőanyag-drágulás egyik oka ugyanis a globális energiaár-növekedés.

A lakásfelújítások azonban nem csak ezért drágulnak. Részben az erre vonatkozó állami támogatások miatt is, amelyből rengetegen terveznek mostanában felújítást, a GKI felmérése szerint egy éven belül akár 820 ezer lakás újulhat meg. Egyelőre nincsenek arra mutató jelek, hogy ez a trend megváltozna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!