A nyersanyag- és az energiaárak elszállása miatt az építőanyagok ára sem tud érdemben csökkenni

2021. október 11. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés építőanyagnál kezdtek csökkenni az árak, a legfontosabb termékeknél inkább stagnálás tapasztalható, és hosszú távon inkább újabb emelkedés látszik – írja az Mfor ágazati szervezetek tapasztalatai alapján.

A lapnak a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség és a Magyar Építőanyag Kereskedők Egyesülete nyilatkozott azután, hogy körbefutott a nyilvánosságban, megindult a várva várt árcsökkenés a piacon. Erről a jelenségről a Telexen is írtunk, és az Mforral az ITM közölte, hogy több megyéből érkezett jelzés egyebek mellett a gerenda, deszka, palló, betonacélok, homlokzati szigetelő, OSB-lap, cement árának mérséklődéséről. „Néhány esetben az év eleji értékekig, gyakrabban az áprilisi szintre csökkentek az árak”, írták.

Az ÉKE és a MÉASZ árnyaltabban látja a helyzetet, szerintük bár a kiugró szintekről valóban elmozdultak az árak, de az építési fa csak 10, a betonacél mintegy 10-15 százalékkal kerül most kevesebbe, mint nyáron. Ugyanakkor a legfontosabb nyersanyagoknál legfeljebb stagnálás látszik, de nem árcsökkenés.

Ha a nyersanyagoknál nem lesz világpiaci árcsökkenés, akkor az egész ágazatban nem lesz enyhülés, márpedig ezeket az árakat semmiféle központi intézkedés, adminisztratív beavatkozás nem képes befolyásolni. Az árak már csak azért sem csökkenhetnek mostanában, mert az energiaárak az egekbe szöktek, és a gyártók a lakosságnál kedvezőtlenebb feltételekkel veszik a gázt és az áramot. További szempont, hogy jövőre sem várható az építőipari kereslet csökkenése, különösen, mert a kormány és az MNB új fajta lakhatási támogatásokat önt az újlakás-piacra, így várhatóan az építőanyagok felvevőpiaca is folyamatosan pörögni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!