Portfolio: A családtámogatások kimaxolásával akár 110 millióhoz is juthat egy három gyereket tervező házaspár

2021. szeptember 29. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Portfolio végigszámolta, hogy az eddigi családtámogatásokkal és kedvezményes hitelekkel (csok, babaváró hitel, áfa-visszaigénylés, otthonfelújítási támogatás és hitel stb.) kiegészítve mennyi pénzhez juthatnak a jobban kereső házaspárok a most induló Zöld Otthon Programmal és a zöld csok programmal.

Egy családalapítás előtt álló, három gyermeket tervező család egy nettó 100 millió forintos első ingatlan megvásárlása esetén akár 42 millió forint vissza nem térítő támogatást és 73 millió forint kamattámogatott hitelt is igénybe vehet.

Ehhez az összes jelenleg elérhető támogatási formát ki kell használnia a példában szereplő családnak. A Zöld Otthon Program nem is gyerekhez között, ott maximum 70 millió forint hitelt lehet felvenni energiahatékony újépítésű ingatlanokra 25 évre, 2,5 százalékos kamattal. A zöld csoknál már számít a gyerekszám: két gyerek esetén 10 milliót, három gyereknél 15 millió lehet felvenni, nulla százalékos kamat mellett.

A cikkben nettó 500 ezer feletti háztartási jövedelemmel számolnak. Az is fontos, hogy bizonyos támogatások csak azok számára érhetők el, akik most vágnak családalapításba. Másrészt az ingatlan megvásárlásakor csak a támogatásoknak egy része állna rendelkezésre: a Diákhitel-elengedés például csak 2-3. gyerek megszületésekor jöhet számításba, míg az otthonfelújítási támogatás értelemszerűen az ingatlan megvásárlása után jár.

  • Két gyermek vállalása esetén ugyanez 20 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást és 80 millió forintnyi kedvezményes hitelt jelent.
  • Egy gyermek esetén 13 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást és 83 millió forintnyi kamattámogatott hitelt lehet igénybe venni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!