GKI: Egyre többen terveznek lakásfelújítást

Legfontosabb

2021. november 2. – 05:53

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben sem csökkent a lakásfelújítási kedv, egyre többen újítanák fel az otthonukat – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) az MTI-vel. A GKI és a Masterplast felmérése szerint akárcsak korábban, az idei negyedik negyedév elején is a családi házakban élők terveznek felújítást a legnagyobb arányban, 23 százaléknyian. A panellakások lakóinál 17, a téglaépítésű társasházak lakóinál 15 százalék ez az arány.

Jelentős az eltérés a települések mérete alapján is. A községekben csaknem 25 százalék, a kisvárosokban 21 százalék, a megyeszékhelyeken 17 százalék, a fővárosban 16 százalék a felújítási szándék. A régiók között Közép-Magyarország vezet, ugyancsak 25 százalék körüli értékkel.

A felmérés készítői az adatok alapján úgy számolnak, hogy egy éven belül a lakóingatlanok 20 százaléka, vagyis csaknem 820 ezer lakás újulhat meg. Az emelkedés az előző negyedévhez képest 110 ezer, a tavalyi azonos időszakhoz képest 280 ezer, tehát éves összevetésben majdnem 35 százalékos a növekedés. Az érintettek 37 százaléka venne föl állami támogatást.

A közlemény szerint kedvező a lakáskorszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete. Ebben fontos szerepet játszik a jövedelmek növekedése, a gyermeket nevelő családoknak járó kormányzati támogatások és a várható szja-visszatérítések. A lakóingatlanok átalakítását a magas lakásárak is ösztönzik.

A felmérés készítői kedvezőtlennek látják ugyanakkor a hitelek, az építőipari alapanyagok és szolgáltatások drágulását, bár az elmúlt két év emelkedő trendjét sem ez, sem a járvány nem törte meg mostanáig.

A GKI negyedévente méri fel a lakossági lakásfelújítási szándékot a Masterplast Nyrt. támogatásával. A 2021. októberi kutatásban ezer főt kérdeztek meg. A lakossági minta nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!