Kevés az építőipari szakmunkás, 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség 2022-ben

2021. november 27. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Bár sikeresnek ítélte meg az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége a 2019-ben indított, külföldön dolgozó építőipari munkásokra célzott hazahívó programot Koji László, az ÉVOSZ elnöke, az építőanyagok brutális drágulása mellett a szakemberhiány még mindig problémát jelent az ágazatban. Mindezt úgy, hogy egyébként 2019-hez képest 25 ezerrel többen dolgoznak most az építőiparban Magyarországon, csakhogy a hatékonyság nem elég jó, ugyanis zömmel be sem tanított munkások érkeztek az iparba a járványhelyzet alatt – írja a Népszava.

A létszámnövelésben Koji csak részleges és rövid távú megoldást lát, bár szerinte érdemes lenne az EU-n kívüli, harmadik országokból érkező munkavállalók hazai foglakoztatására odafigyelni, akár olyan megállapodásokban, amikben rögzíti a küldő ország, hogy a munkavállalónak megfelelő végzettsége van. Magyarországon jelenleg 40 ezer, harmadik országbeli dolgozik az építőiparban, főleg ukránok, szerbek és törökök, akik közül 80 százalék szakmunkás végzettségű. Koji szerint 2022-en még 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség, mert hatékonyságban nem igazán erős a magyar építőipar. A fentieket az ÉVOSZ és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) közös kutatásából következtették ki, és össze is állítottak ezek alapján egy javaslatcsomagot.

Koji szerint gond, hogy kevesen választják az építőipari szakmunkás képzéseket, a végzés évére az évfolyamokon 4 ezerre csökken a 6-7 ezerrel indult létszám. Koji szerint érdemes lenne külföldről is behozni diákokat, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az, aki az adott országban szerzi meg a végzettségét, akkor nagy eséllyel ott is marad tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!