Korlátozzák az alapvető élelmiszerek árát Szerbiában a magas infláció miatt

2021. november 30. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt – közölte a kormány sajtószolgálata kedden.

A szerb kormány a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg, és előírta, hogy ezeknek az élelmiszereknek az ára nem haladhatja meg a november 15-i szintet – írja az MTI.

Októberben 6,6 százalékos volt az infláció Szerbiában, ami jelentősen meghaladja a központi bank által előirányzott három százalékot, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A kormány határozata szerint a gyártók a következő két hónapban sem szállíthatnak az átlagosnál kevesebb árut a boltokba. Az intézkedések megszegéséért magas pénzbírság, illetve a kereskedelmi tevékenységtől történő eltiltás jár.

Az 52 éves Slavica Zujevic, aki egy mladenovaci áruház pékségben dolgozik, 2020. április 27. – Fotó: Vladimir Zivojinovic / AFP
Az 52 éves Slavica Zujevic, aki egy mladenovaci áruház pékségben dolgozik, 2020. április 27. – Fotó: Vladimir Zivojinovic / AFP

Magyarországon kilenc éve nem volt olyan magas az infláció mértéke, mint az előző hónapban, októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerek ára átlagosan 5,2 százalékkal lett magasabb. Ezen belül az étolajé 30,4, a liszté 12,5, a baromfihúsé pedig 9,3 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt egy év alatt átlagosan 32,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek világpiaci ára, ami évtizedes csúcsot jelent. Az okok összetettek: a koronavírus-járvány, az energiaválság, az időjárási szélsőségek és a klímaváltozás is szerepet játszik ebben. Az élelmiszer-áremelkedés idővel a nemzetgazdasági szintekre is begyűrűzik, Magyarországon 2022-ben még nagyobb áremelkedés várható. A gazdaság poszt-Covid állapotáról ebben a Komplex cikkben írtunk részletesen. Az energiaválság okairól pedig itt és itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!