Januártól két számjegyű kenyérdrágulás jöhet

2021. november 15. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdén kereskedett élelmiszerek piacán, így a búza, kukorica árában is szinte duplázódást látni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta, tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár, és a drágulás természetesen megjelenik a liszt, majd a kenyér árában is.

Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de a helyzet csalóka, ugyanis csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték. A drágulásnak több összetevője van: energiaválság, Covid okozta gazdasági változások és az aktuális nyersanyagpiaci szuperciklus (ez azt jelenti, hogy az árak tartósan, akár egy évtizeden is túlnyúlóan, széles körben emelkednek).

Mint mondta, a búza hiánycikk státuszából adódóan a malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januártól, de szerinte a boltok polcain összességében ennél kisebb, 10-15 százalékos drágulás jöhet.

Hollósi nyilatkozata alapján a problémát az okozza, hogy „a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár.”

A világszinten jelentkező, súlyos élelmiszeripari áremelkedésről itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!