Biden a stratégiai nyersolajkészlet felszabadításával törné le az olajárat

2021. november 23. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kedd reggel felszabadított ötvenmillió hordónyit az amerikai stratégiai nyersolajkészletből (SPR) a kőolaj magas világpiaci árának letörése érdekében. Az amerikai gazdaságpolitikai lépéshez csatlakozott India, Japán és Dél-Korea is – írja az MTI.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter szerint a világgazdasági leállást követően a globális kőolajkínálat elmaradt a kereslettől, amelynek a családok és a vállalatok fizetik meg az árát. „Biden elnök intézkedése megerősíti a Fehér Ház elkötelezettségét, hogy minden lehetséges eszközzel az árak csökkentésére és a gazdaság fellendítésére összpontosítson” – mondta.

Náluk készletfelszabadítás, nálunk hatósági ár

Az olaj világpiaci árának megugrása világszerte komoly problémát okoz. Az olajpiac mostani helyzetéről és arról, a járvány hogyan befolyásolta a benzinár zuhanását majd újbóli növekedését, ebben a cikkben olvashat. Arról, hogy a járványból épp kilábalni igyekvő világgazdaság poszt-Covid állapota hogyan hajtja fel az árakat szinte minden szektorban, és milyen szerepet játszik ebben az energiaárak növekedése, itt írtunk részletesen.

Az elszabaduló benzinárak és a kilenc éve nem látott mértékű infláció miatt a magyar kormány is lépett: november 15-től 480 forintban rögzítette a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát. A benzinár befagyasztásának várható következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Vegyes fogadtatás

Biden döntése kapott hideget-meleget. A demokraták nem meglepő módon üdvözölték a lépést, míg a republikánusok szerint egyáltalán nem jelent megoldást. Néhány reakció:

  • „Az SPR megcsapolása szükséges átmeneti segítséget jelent a benzinkutaknál, egyben jelzés az OPEC felé, hogy nem manipulálhatják felelőtlenül a kőolajkínálatot, mesterségesen növelve a benzinárakat” – mondta Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője.
  • Biden politikája csak tovább növeli az inflációt és az energiaárakat, az SPR megcsapolása nem oldja meg a problémát, „az OPEC és Oroszország felé rimánkodás, illetve most az SPR felhasználása csak kétségbeesett kísérletek a maga Joe Biden által okozott katasztrófa megoldására” – mondta John Barrasso wyomingi szenátor, az energiaügyi és természeti erőforrásokért felelős szenátusi bizottság vezető republikánus tagja.
  • Kevin McCarthy, az amerikai kongresszus republikánus képviselőcsoportjának vezetője szerint Biden döntése mindössze három napra elegendő nyersolajkészletet bocsát piacra, amely nem jelent valódi megoldást az energiaválságra. „Ez csak színtiszta politikai taktikázás három nappal a Hálaadás előtt.”
  • Christopher Guith, az amerikai kereskedelmi kamara első alelnöke szerint az Egyesült Államok valódi stratégiai kőolajkészletei Texas államban és a Mexikói-öbölben vannak, és az amerikai energiaügyi minisztérium tartalékait csakis kínálati fennakadások esetén szabadna használni. „A nem túl hatékony »sebtapaszok«️ helyett a Fehér Háznak olyan politikai döntéseket kellene hoznia, amelyek a kőolaj- és földgázkészletek hazai, amerikai kitermelését bátorítják. Ehelyett a Biden-adminisztráció az energiatermelőket fenyegeti a szövetségi földterületeken, leállítja a kőolajvezetékek építését, illetve Szaúd-Arábiának és Oroszországnak könyörög több kőolajért.”
  • Donald Trump előző amerikai elnök is megosztotta a világgal a véleményét, közleményben, mert a közösségi oldalakról továbbra is ki van tiltva. Szerinte az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt még energiafüggetlen volt, most pedig ki van szolgáltatva az OPEC kénye-kedvének. „Kalifornia állam egyes részein a benzin gallononként 7 dolláros (literenként 595 forintos) áron kapható, és az egész országban emelkedik az ára, ők meg az SPR készletet csapolják meg. Hát hogy lehet így vezetni egy országot?”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!